Flere tusen har flyktet fra krigssonen på Sri Lanka.  (Foto: Reuters/Reuters / SCANPIX)
Flere tusen har flyktet fra krigssonen på Sri Lanka. (Foto: Reuters/Reuters / SCANPIX)

Sri Lanka: titusener på flukt

Minst 25.000 sivile skal ha flyktet fra området som fortsatt holdes av Tamiltigrene nord på Sri Lanka.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det opplyser Sri Lankas militære mandag. De sivile skal ha flyktet etter at hæren brøt igjennom en befestning som blokkerte regjeringshærens adgang til de siste områdene som fortsatt holdes av Tamiltigrene, melder BBC.

Frist på å overgi seg

Sri Lankas regjering ga mandag Tamiltigrene en 24 timer lang tidsfrist på å overgi seg. En talsmann for forsvaret, Keheliya Rambukwella, sier Tamiltigrene må overgi seg innen klokken 18.30 norsk tid tirsdag. ¨

Hvis ikke truer hæren med å sette inn en siste offensiv for å ende den 25 år lange borgerkrigen på øya.

Vil vurdere fredelige midler

Tamiltigrene har ikke gitt noe konkret svar på fristen, men sier i en erklæring fra gruppens politiske hovedkvarter:

«Tamiltigrene og kampen for vår frihet vil fortsette. Metodene kan variere, men Sri Lanka vil aldri kunne leve i den freden som man tror en militær seier vil bringe. Likevel vil Tamiltigrene minne om at vi alltid er klare for å bruke fredelige midler for å løse konflikten», refererer den tamilske nettsiden Tamilnet.com.

Utmattet helsepersonell

Flybilder viser den enorme flyktningstrømmen som kom ur fra krigsområdene på Sri Lanka mandag. (Foto: Ho/Reuters)
Etter at regjeringen satte inn den siste militæroffensiven, har en gruppe på over 200.000 sivile vært fanget mellom kampene.

Regjeringshæren beskyldes for å bruke tungt artilleri på sivilbefolkningen, mens Tamiltigrene beskyldes for å ikke la sivilbefolkningen slippe ut av krigssonen.

Hver dag har legene fått tatt imot grupper på noen hundre av de sykeste som kommer ut av området. Det er usikkert hvor mange som har sluppet ut i løpet av dagen, men tallet varierer mellom 25.000 og 35.000.

Fortsatt er rundt 100.000 sivile fanget i det rundt 20 kvadratkilometer store området som Tamiltigrene fortsatt kontrollerer.