USAs utenriksminister Hillary Cliton og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) hyllet Gro Harlem Brundtland på hennes 70-årsdag 20. april. (Foto: SCANPIX)
USAs utenriksminister Hillary Cliton og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) hyllet Gro Harlem Brundtland på hennes 70-årsdag 20. april. (Foto: SCANPIX)

Hillary og Jens hyllet Gro på 70-årsdagen

Jubilantene sto i kø da Gro Harlem Brundtland fylte år - og ble utnevnt til æresmedlem i Arbeiderpartiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gro Harlem Brundtland ble mandag hedret på ekte vis på Arbeiderpartiets landmøte i Folkets Hus i Oslo.

70-årsfeiringen startet med at alle de tidligere statsrådene, som har vært sentrale i de ulike Brundtland-regjeringene, marsjerte opp på scenen, anført av fiolinist Arve Tellefsen.

Deretter sang eksstatsrådene og de 300 delegatene «Hurra for deg» for landsmoderen. Se video:

Gro: - Litt av en gjeng

Før seansen sa den tidligere statsministeren til TV 2 at hun både gruet og gledet seg. Les mer i saken: «Landsmoderen» Gro fyller 70 år.

Men ifølge Jens Stoltenberg var jubilanten imponert.

- Litt av en gjeng, hvisket hun i øret hans.

Deretter var det duket for flere overraskelser for 70-åringen.

Skriv din hilsen til Gro Harlem Brundtland.

Hillary: Det beste ligger foran deg

USAs utenriksminister, Hillary Clinton kom med en videohilsen til Gro Harlem Brundtland. Hun betegnet seg selv som en beundrer av Brundtland, og la vekt på den innflytelsen hun har fått på verden.

- Du har satt et eksempel for kvinner over hele verden, sa Clinton.

- Dine revolusjonerende tiltak, både hjemme og på den internasjonale scenen, har fått fram mange viktige saker rundt om i verden: Fra likhet mellom kjønnene og helse, til klimabeskyttelse og fred.

Clinton avsluttet talen med å si at Brundtland hadde vært med på å styrke forholdet mellom Norge og USA.

- Du har mange venner i USA, og vi er så takknemlige for ditt vennskap. Dette har også vært med på å bygge det sterke forholdet mellom USA og Norge. Jeg ser frem til å jobbe videre med deg, og husk: det beste ligger foran deg, sa den tidligere førstedamen.

- Beveget det man trodde var ubevegelig

Statsminister og leder i Ap, Jens Stoltenberg, holdt en lengre bursdagstale til Ap-nestoren.

- Vi er veldig stolte over å ha deg her på din 70-års dag, begynte Stoltenberg til stor applaus fra salen.

I sin tale trakk han frem Brundtlands arbeid for likestilling, miljø og familiepolitikk.

Da Ap-veteranen utnevnte sin andre regjering i 1986, var åtte av de 18 statsrådene kvinner - noe som var en verdenssensasjon og la føringer for alle senere regjeringsdannelser.

Stoltenberg fortalte om en bauta som ble reist foran en skole i Japan etter at Brundtlands kvinneregjeringen ble dannet. På bautaen står teksten til diktet «Den dagen fjell vil bevege seg» skrevet av den japanske forfatterinnen Akiko Yosana.

- Det er et godt uttrykk for hva du har gjort. Du har beveget det man trodde var ubevegelig. Du har forandret ting man trodde var uforanderlig, og det står solid som fjell etter deg, sa Stoltenberg.

- Du var statsministeren som sørget for at økonomien ble i orden igjen. Og du fikk i stand EØS-avtalen selv om di tapte EU-striden. Det var imponerende hvordan du reiste deg etter nederlaget.

Se hele hyllesten på landsmøtet her:

Æresmedlem i Ap

Stoltenberg kunne også annonsere at 70-åringen ble utnevnt til æresmedlem av arbeiderpartiet.

Tidligere på dagen sa Anniken Huitfeldt at Gro var av samme kaliber som Ap-kjempene Einar Gerhardsen og Martin Tranmæl. Det var statsministeren enig i:

- Du er en pioner i kvinnekampen, slik at vi har hatt mange pionerer i klassekampen. Pionerene fra klassekamptiden har byster på partikontoret, så derfor har vi bestemt oss for at også du skal få en byste, sa Stoltenberg til stor applaus fra salen.

Albright gratulerte

Også USAs tidligere utenriksminister Madeleine Albright, som var en del av president Bill Clintons regjering, trakk frem Brundtlands kvinnekamp i sin videohilsen.

- Da du utnevnte åtte kvinner som ministere i regjeringen din i 1986, var det et gjennombrudd, sa Albright, som i 1996 ble utnevnt som USAs første kvinnelige utenriksminister.

Se hilsenen fra Madeleine Albright: