Jens Stoltenberg (Foto: Falch, Knut/SCANPIX)
Jens Stoltenberg (Foto: Falch, Knut/SCANPIX)

Ingen avklaring om olje i nord

Arbeiderpartiet vil ikke ta standpunkt til oljeleting i nord, i alle fall ikke nå.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statsminister Jens Stoltenberg mener partiet må vente med å ta stilling i den betente saken.

AUF advarer

AUF-leder Martin Henriksen er blant dem som har advart mot en såkalt kunnskapsbasert tilnæring til oljeboring, som programkomiteen har lagt opp til.

Natur og Ungdom demonstrete lørdag mot oljeleting i nord utenfor kongressenteret hvor Arbeiderpartiet holder sitt landsmøte. (Foto: Falch, Knut/SCANPIX)

- Vi kan ikke godta en oljeutvinning som fører til at naturen og befolkningen i nord tar risikoen, mens gevinsten går andre steder. Det må vi si nei til, sa AUF-lederen i sitt innlegg.

Henriksen mener Arbeiderpartiet bør si et klart nei til oljeboring utenfor Lofoten og vesterålen, i områder han kaller verdens matfat. Han mener det er unødvendig å pumpe enda flere oljekroner inn i oljefondet nå.

- Dette en avgjørelse vi kan vente med, og overlate trygt til neste generasjon, sier Henriksen.

Tilfreds Stoltenberg

Statsministeren er imidlertid tilfreds med at et flertall på landsmøtet ser ut til å ville avvente konklusjonene fra seismikkarbeidet som nå pågår i de omstridte områdene.

-Programkomiteen har gjort en god tilnæring når de har videreført den skrittvise og forsiktige tilnærmingen til hvor vi skal tillate og ikke tillate oljevirksomhet, sa Stoltenberg da han oppsummerte den politiske debatten på landsmøtet.

Statsministeren minnet om at Arbeiderpartiet gikk fram på samme måte under diskusjonen om Barentshavet.

- Den samme fremgangsmåten skal vi bruke når det gjelder olje i nord, sa Stoltenberg.