Da Agnete ble kreftsyk ble hun tilbudt cellegiftbehandling. Men hun valgte i stedet å stole på at alternative behandlere skulle få henne frisk. For sju år siden døde hun av kreften.

- Jeg tigget og ba og gråt. Og det gjorde venninnene hennes også. Men det nyttet ikke, forteller Agnetes mor Gunnvor Vossgård til Lørdagsmagasinet.

Se hele innslaget her.

- Kreft skyldes traumer

De hun istedet lyttet til var blant andre Dagfrid Kolås og hennes bok «Håp». Boken er bygget på teoriene til den tyske legen Ryke Gert Hamer, som denne uken kjemper i Sandefjord tingrett for å kunne praktisere som lege i Norge. I Tyskland har han vært fengslet og fratatt lisensen.

Han hevder all kreft skyldes ubearbeidete traumer. For å kurere sykdommen er det følelsene som må behandles.

Hva mener du? Diskutér i kommentarfeltet nederst i artikkelen.

Cola som medisin

I boken «Håp» forklarer Kolås at brystkreft kan skyldes ulike konflikter i hverdagen, avhengig av hvor kreften sitter og om pasienten er høyrehendt eller venstrehendt. Anbefalt behandling er isposer og cola.

- Det er så utrolig at de kan skrive noe sånt. Hun må jo undervurdere oss, sier Vossgård mens hun blar gjennom boken.

- Rein vrøvl

Og hun får støtte fra Pål Dag Lie, klinikksjef på Rikshospitalet. Overfor Lørdagsmagasinet karakteriserer han teoriene som «en dogmatisk eventyrverden og rein vrøvl».

Religionsforsker Asbjørn Dyrendal mener myndighetene må gripe inn overfor tvilsom alternativ behandling.

- Norske myndigheter må ta sitt eget lovverket mer på alvor. Hvis en lege går god for at pasienten ikke skal ha konvensjonell medisin, så bør noen kikke på om dette er en lege vi ønsker å ha i det norske helsesystemet, sier Dyrendal.

- Det er mord

Og Vossgård er enig.

- De bør stoppes. For det er rene mord. Det er det det er.

Det har ikke lykkes Lørdagsmagasinet å få kommentarer fra Dagfrid Kolås eller andre tilhengere av Ryke Gert Hamer.