kvakk555_680 (Foto: TV 2)
kvakk555_680 (Foto: TV 2)

Kreftsyke sa nei til behandling

Tre personer er døde etter å ha nektet å få kreftbehandling i Bergen. Alle hadde vært i kontakt med teoriene til den dømte eks-legen Ryke Geerd Hamer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er fortsatt mye snø på kirkegården i Kongsberg denne dagen i mars. Men Terje Fjeldheim vil gjerne at det skal være noen friske blomster på søsterens grav. Elsemarit Fjeldheim fikk kreft i 2006, men nektet å motta behandling.

- Vi visste jo det at når kreften ble oppdaget så tidlig, så var utsiktene for å bli frisk veldig gode, sier Terje Fjeldheim.

Tro på følelser

Etter at hun fikk kreft, kom Elsemarit i kontakt med teoriene til den tyske eks-legen Ryke Geerd Hamer. Hamer er to ganger dømt til fengselsstraff for ulovlig behandling av pasienter, men saksøker nå den norske staten for å få praktisere i Norge. Han har hundrevis av tilhengere i Europa, og nå er den sektlignende bevegelsen også i ferd med å få fotfeste på Vestlandet.

Troen på at den egentlige årsaken til sykdom er følelsesmessige traumer, og at man bare blir frisk ved å bearbeide følelsene, står sentralt.

Skrev dagbok

Bent Madsen er sentral i bevegelsen i Bergen, sammen med Dagfrid Kolås, forfatter av en bok med navnet «Håp».

Det var disse to personene Terjes søster kom i kontakt med i 2006.

- Det verste var at de gikk så hardt mot å bruke skolemedisin og advarte mot den, at den bare gjorde vondt verre, sier Terje Fjeldheim.

Etter Elsemarits død fant broren dagboken hennes. Der kunne han blant annet lese:

«Jeg er nå i den lykkelige tilstanden at jeg via Bent ble presentert for Dr. Hamers oppdagelse om hva kreft egentlig er: Store sjokkopplevelser som danner ringer i hjernen».

Med den kunnskapen tok Elsemarit et valg som kan ha blitt fatalt. I dagboken skriver hun:

«MR viste dobbelt så stor kul som først antatt på sykehuset, og spredning til lymfesystemet. Jeg sier bare helt rolig. Jeg skal ikke ha noen operasjon, takk.»

Fortvilte pårørende

Elsemarit Fjeldheim er ikke den eneste kreftpasienten som er død etter å ha avsluttet livreddende behandling.

TV 2 vet om tre dokumenterte slike tilfeller. Alle var i kontakt med Bent Madsen eller Dagfrid Kolås.

Gunvor Vossgård opplevde at datteren Agnete stoppet behandling.

- Vi appellerte, vi gråt, vi ba, vi sa du har to små barn. Men hun var helt hjernevasket, sier Vossgård.

- Dette er en helt grusom historie, som jeg synes er veldig, veldig sørgelig. Det er kriminelt, sier klinikksjef Pål-Dag Line ved Rikshospitalet.

«Ny medisin»

Hamer hevder at hevder at alle sykdommer, det være seg AIDS, diabetes eller kreft, kan kureres med den såkalte «nye medisinen».

Han er også beryktet for høyreekstreme sympatier, og beskyldes for medvirkning til at 149 pasienter døde etter å ha nektet behandling.

- Det som er spennende, er denne konspirasjonsteorien der den farmasøytiske industrien forgifter og dreper folk for å tjene penger, sier Line.

- Kreft ubehandlet er i nesten 100 prosent av tilfellene en dødelig sykdom. I Norge har vi en 5-årsoverlevelse for alle kreftformer under ett, på 60 prosent. Det er helt klart at det lønner seg å la seg behandle, sier avdelingssjef for kreftavdelingen ved Haukeland sykehus, Olav Mella.

Håper på «nei»

Nå håper Terje Fjeldheim at folkene bak «den nye medisinen» stoppes, og at Hamer ikke får legelisens i Norge.

- Det ville vel bli som om man ansatte doktor Mengele som lege i Norge etter krigen.

- Da sier du jo at han er en drapsmann?

- Ja. Jeg føler at han har vært med på å drepe søsteren min.