TJENTE INGEN TING: Kjell Inge Røkke står oppført uten inntekt i 2009. (Foto: Falch, Knut/SCANPIX)
TJENTE INGEN TING: Kjell Inge Røkke står oppført uten inntekt i 2009. (Foto: Falch, Knut/SCANPIX)

- Det er Røkke som er presset

Næringstopper tror det er Aker-sjefen som trenger en rask løsning.

Aktørene i aksjemarkedet ser bare en grunn til at Kjell Inge Røkke ikke for lengst har gitt etter for det massive presset for å gjøre om på det omstridte milliardsalget til Aker Solutions.

- Aker og Røkke er finansielt mer presset enn det omverdenen er klar over. Ellers så hadde han gitt etter for lengst. Det er ingen næringslivsledere som frivillig legger seg i krig med sitt egets lands regjering på denne måten som Røkke har gjort, sier investor Ove Gusevik til TV 2.

Tror på løsning

Tidligere Telenor-sjef Tormod Hermansen tror nå at det blir en løsning.

- Jeg tror det blir noen prisjusteringer og noen symbolske uttalelser og noen justeringer i aksjonæravtalen. Så vil det gå videre, sier Hermansen.

For nå er det trolig Røkke, og ikke regjeringen, som er under sterkest press.

- Jeg tror at når aksjemarkedet mister troen på at Røkke har kredibilitet overfor politikerne. Investorer vil igjen kreve store rabatter for å investere i Aker, så jeg tror Røkke er den som har dårligst tid her. Derfor er han den som er innstilt på å finne en løsning med staten, sier Gusevik.

Må over fallgrensen

Men det blir neppe en full seier til staten.

- Det er ikke noen tvil om at staten har kommet skjevt ut fra hoppet her. Og du får ikke hoppe om igjen. Så det blir vel om å gjøre å karre seg ned og stå i unnarennet uten å falle, sier Tormod Hermansen.