fraktesbort_680
fraktesbort_680

- Det var en selvmordsbomber

Talibans talsmann Zabiullah Mujahid sier til TV 2 Nyhetene at det var en selvmordsbomber som angrep den norske militærkolonnen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Det var en selvmordsbomber som het Abdul Basit, fra Kandahar, som sprengte seg selv ved kolonnen, sier Zabiullah Mujahid på telefon i et eksklusivt intervju med TV 2 Nyhetene.

Tegn på selvmordsangrep

TV 2 Nyhetene har fått tilgang på bilder fra stedet hvor de norske soldatene ble angrepet. Bildene viser avrevne kroppsdeler, et stort bombekrater og rester av et bilvrak, noe som er klassiske kjennetegn på selvmordsangrep.

Se en redigert versjon i videovinduet øverst

Det norske forsvaret opplyste fredag formiddag at det var en veibombe som sprengte den upansrede bilen som den norske offiseren kjørte. Men TV 2s kilder i Afghanistan bekrefter at det var en selvmordsbomber.

- Alle utlendinger er mål

Den norske offiseren døde av skadene av en bombeeksplosjon omtrent sju kilometer vest for Mazar e-Sharif klokken 7.30 fredag morgen. Offiseren tilhørte Etterretningstjenesten. Han ble evakuert med helikopter til det tyske feltsykehuset i Mazar-e Sharif, men livet sto ikke til å redde. Han ble erklært død klokken 10.00.

- I dag ca. klokken 10 afghansk tid angrep vi en kolonne med utenlandske styrker. Det var en 25 år gammel selvmordsbomber som het Abdul Basit, fra den sørlige Kandahar-provinsen, som ofret livet sitt i angrepet. Han sprengte en Toyota Corolla i nærheten av kolonnen til de utenlandske styrkene, sier Zabiullah Mujahid.

Visste dere at dere angrep norske styrker?

- Nei, men vi betrakter alle utenlandske styrker som mål. Alle som er her under USAs fane er våre fiender. Vi ber det norske folket om å slutte å sende sine sønner og døtre til Afghanistan. Vi vil bare fortsette å drepe dem, sier han.

Visepolitimesteren i Balkh-provinsen, Abdul Raouf Taj, sier også til TV 2 Nyhetene at det var et selvmordsangrep som kostet den norske offiseren livet.

En sentral kilde i ledelsen Fellesoperativt hovedkvarter vil ikke avvise overfor TV 2 Nyhetene at det kan dreie seg om selvmordsangrep, men sier Forsvaret vil fortsette undersøkelsene.