Forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen varsler strengere kontroll av FOST:  (Foto: Sigurdsøn, Bjørn/SCANPIX)
Forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen varsler strengere kontroll av FOST: (Foto: Sigurdsøn, Bjørn/SCANPIX)

- Det verste som kan skje oss

En gråtkvalt forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen fortalte om sin innsats for å skaffe nok pansrede kjøretøy til norske soldater.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Når vi mister soldater er det det verste som kan skje oss. Det gjelder ikke bare norske soldater, men mange soldater. Også fra våre allierte, sa forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen under en pressekonferanse i Oslo fredag ettermiddag.

Under sin innledning slet forsvarsministeren tydelig med å holde tårene tilbake.

- Dette er tungt og det minner oss om risikoen vi står i, som vi hele tiden erkjenner og skal erkjenne, sa hun og sendte sin medfølelse til de etterlatte.

Skal snakke med de pårørende

- Det er med stor sorg vi i dag har mottatt meldingen om at vi har mistet en av våre soldater i Afghanistan. Jeg vil utrykke min dype medfølelse med den avdødes familie og kolleger, sa statsråden.

Overfor TV 2 forteller Strøm-Erichsen at hun ikke selv har rukket å snakke med de pårørende.

- Men jeg skal snakke med dem, sier hun.

Forsvarsministeren var selv i Afghanistan for en tid tilbake. Hun møtte flere av de norske soldatene på turen dit.

- Jeg traff de fleste som var i Maymaneh, men hvorvidt jeg traff denne soldaten vet jeg ikke, fordi identiteten ikke er kjent enda, sier hun til TV 2.

Fortsetter i Afghanistan

Lite tyder imidlertid på at tapet av en norsk offiser vil føre til endringer i Norges Afghanistan-oppdrag.

- Dette kan ikke få oss til å slutte dette oppdraget. Det endrer ikke politikken vår. Men det er usedvanlig trist når det skjer, sa forsvarsministeren.

Offiseren som ble drept i Afghanistan fredag morgen var på vei mellom Norges to baser i landet. Ifølge statsråden var dette en rent transportoppdrag.

I den norske kolonnen var det tre kjøretøy. To pansrede og ett upansret. Det upansrede kjøretøyet kjørte først og det var denne som ble rammet av veibomben som senere tok livet av nordmannen.

- Sikkerhet viktigst

Strøm-Erichsen sa på pressekonferansen at hun har jobbet hardt for at de norske styrkene skulle få tilstrekkelig med sikkerhet og at pansrede kjøretøy var noe hun hadde hatt særlig fokus på.

- Hvorfor det ble brukt et upansret kjøretøy her og hvorfor det kjørte først kan jeg ikke gå inn på. Men det skal ikke være noen tvil om at sikkerheten til soldatene våre er vår høyeste prioritet, sa Strøm-Erichsen.