MER PANSRING: Norske soldater for økt pansring av typen Ding  II. Her er typen Iveco. (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)
MER PANSRING: Norske soldater for økt pansring av typen Ding II. Her er typen Iveco. (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)

- Foretrakk upansrede biler

På grunn av problemer med pansrede biler foretrakk soldater dårligere beskyttede biler.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag morgen ble en norsk stabsoffiser drept av en veibombe i Afghanistan.

Offiseren kjørte i en upansret Toyota Landcruiser, som første bil i en kolonne med tre kjøretøy, opplyste generalløytnant Harald Sunde ved Fellesoperativt hovedkvarter fredag.

Hendelsen har dermed likhetstrekk med dødsfallet til den norske soldaten Kristoffer Sørli Jørgensen i 2007.

Sørli Jørgensen, som er en av fire nordmenn som er blitt drept i krigen mot Taliban siden 2004, døde da den upansrede Toyota Landcruiseren han kjørte i, ble rammet av en veibombe i Meymaneh.

Var i dårlig forfatning

Det har tidligere vært meldt om problemer med de pansrede kjøretøyene som skal beskytte soldatene mot veibomber og angrep i Afghanistan.

I mars 2008 sa sjefen for utrykningsstyrken, oberstløytnant Kjell Inge Bækken, til Dagsavisen at kjøretøyene de hadde til rådighet var i dårlig forfatning. Det var problemer med motorer som gikk varme, og det kunne ta flere måneder å få fikset de avanserte motorene.

Problemene med de pansrede bilene førte til at soldatene derfor foretrakk å kjøre i dårligere beskyttede biler, fordi de da i det minste hadde biler som fungerte tilfredsstillende.

- Pansrede kjøretøyer har hatt barnesykdommer

Kapteinløytnant Lars Magne Hovtun ved Fellesoperativt hovedkvarter sier tv2nyhetene.no at Forsvaret har stått overfor en del utfordringer når det gjelder kjøretøyene i Afghanistan, men at mye har bedret seg.

- Vi har hatt barnesykdommer på de pansrede Iveco-kjøretøyene, men fra mars 2008 har det skjedd en solid oppdatering av bilparken, sier Hovtun til tv2nyhetene.no.

Hovtun regner med at den lokale granskingen vil bringe nærmere klarhet i hvorfor den drepte etterretningsoffiseren kjørte i en upansret bil, men sier at det på et generelt grunnlag er viktig for Forsvaret å ikke pansre seg inne.

- Nederlag å kjøre pansret

- Det er et nederlag å kjøre pansret, vi vil jo være mest mulig i dialog med befolkningen, sier Hovtun om avveiningene rundt sikkerheten til soldatene i Afghanistan.

SVs forsvarspolitiske talsmann Bjørn Jacobsen sier til tv2nyhetene.no at han går ut fra at barnesykdommene som Forsvaret har hatt med de pansrede kjøretøyene, nå er løst.

- Jeg anser sikkerheten for de norske soldatene som rimelig god, sier Jacobsen - som medgir at det kan være vanskelig å avveie sikkerhet kontra mobilitet når man velger hvilke kjøretøy som skal brukes i oppdrag i Afghanistan.