anders_rydell (Foto: TV4)
anders_rydell (Foto: TV4)

- Pirate Bay-gründere blir martyrer

Forfatter Anders Rydell er sikker på at fildelingsdommen ikke senker piratene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den svenske forfatteren har skrevet flere bøker om den nye teknologien og deling av film og musikk på nettet. Han mener dagens dom ikke vil stoppe de fire mennene bak The Pirate Bay.

Les også: Alle dømt i Pirate Bay-saken

- Viktig signal

- De blir jo martyrer. Det er første gang moen dømmes for fildeling i Sverige, og denne dommen er en utrolig streng straff for en slik forbrytelse - et signal om at nå tas kampen opp mot fildeling, sier Rydell til svenske TV4.

- Saken kan også få konsekvenser for Google, hvor man også kan søke fram torrent-filer, sier han.

Han sier han ikke hadde ventet fengselsstraff for piratene.

- Det hadde jeg ikke ventet meg, rett og slett. Og selv om erstatningen ble senket fra 100 millioner kroner til 30 millioner er det fortsatt strengt. Jeg tenkte kanskje et par millioner i erstatning, men 30 milioner er svært mye penger, sier Rydell nøkternt.

Tror på anke

Forfatteren tror Pirate Bay-gründerne kommer til å anke saken.

- Saken er så kompleks at jeg er overbevist om at den kommer til å gå videre, både til Hovsrätten og videre oppover. Denne dommen er viktig for hvordan åndsverkloven skal benyttes etter den nye teknologien kom. Men den skaper ikke noen løsning, den vil heller trappe opp krigen. Vi ser ingen løsning på grunn av denne dommen, sier han.

- For nettsidene deres vil ikke dommen få noen konsekvenser. Sverige kan sperre den, men svenske brukere er kun noen få prosent av brukerne, sier han.

- Trenger gode tjenester

Hva underholdningsindustrien skal finne på for å få bukt med gratis distribusjon av rettighetsbelagt musikk blir utfordringen fremover, mener Rydell.

- Den rette veien å gå er ikke å anklage sine kunder. Underholdningsbransjen trenger å finne en mellomting, samtidig som fildelere må finne seg i å betale for seg. Denne kampen handler ikke om gratis musikk og film, men om gode tjenester. Det finnes gode betaltjenester som er svært populære, sier han.

Fire menn ble i svensk tingrett dømt til fengsel og over 30 millioner kroner i erstatning, for å legge til rette for brudd på åndsverkloven i Sverige. De fire drev nettstedet The Pirate Bay, som la til rette for at fildere kunne dele musikk og film.