bobil1
bobil1

Kjører du ulovlig?

Mer enn 10.000 norske bobileiere kjører ulovlig. Noen uten en gang å vite det. Er du en av dem? Se saken her.

Det selges bobiler i Norge som er så tunge i seg selv at de med passasjerer om bord allerede når maksgrensen på 3500 kg - og det er uten verken mat eller bagasje om bord!

Kan din bobil være ulovlig?

- Halvparten kjører med overvekt
Åge Ødegård i Norsk Caravan Club bekrefter overfor TV 2 hjelper deg at mange bobileiere sliter med bilens vektproblemer.

- Det er et generelt problem at det er for lite nyttelast på bilene. Det finnes ingen tall, men jeg vil påstå at en stor del, ja langt mer enn halvparten av norske bobileiere kjører med overvekt, sier Ødegård.

Tyngre enn i vognkortet
I 2008 var det registrert 20.176 bobiler i Norge, ifølge Opplysningsrådet for veitrafikken. Disse bobilene kan kjøres med et vanlig førerkort klasse B og er registrert for en maks totalvekt på 3500 kg.

Det som skjer er at bobilene blir EU-type godkjent før mye av inventaret som for eksempel aircondition, stekeovn etc. har blitt påmontert. Dermed er bilen ofte mye tyngre enn det som står i vognkortet. Det er kun bilens egenvekt som er oppgitt i vognkortet og det er selgerens ansvar å opplyse kunden om vekten av eventuelt tilleggsutstyr.

Store konsekvenser
Det er likevel føreren sitt ansvar å overholde vektgrensen. Kjører du med overvekt og blir stoppet i en trafikkontroll kan det få alvorlige konsekvenser.

- Dersom de blir stoppet i kontroll så får de ikke kjøre videre. Bobileiere kan også risikere å bli avskiltet. I visse tilfeller kan de også risikere politianmeldelse, sier seksjonsleder Sonja Lindqvist i Vegdirektoratet.

«Umulig» å oppregistrere
Bobileiere som sliter med å holde den tillatte totalvekten prøver ofte å få oppregistrert bilen til en høyere vektklasse (3850 kg). Men det er heller ingen lett sak, og de fleste får avslag fra Statens vegvesen.

- Du vil kun kunne omregistrere kjøretøyet med en høyere vekt dersom det er foretatt en ombygging eller dersom dokumentasjonen viser seg å være feil, sier Lindqvist.

TV 2 hjelper deg kjenner likevel til tilfeller der bobileiere har fått avslag fra Statens vegvesen til tross for at de kan fremlegge dokumentasjon fra produsenten med en garanti om at bobilen kan registreres i en høyere vektklasse.

- Vi vil vurdere å gjennomgå regelverket på nytt nettopp på grunn av at det kan fremstå som urimelig for publikum, sier Lindqvist.

Men fram til regelverket blir endret risikerer altså mer enn 20.000 norske bobileiere å bryte loven.

Les mer på Norsk Caravan Clubs hjemmesider

Har du spørsmål om din bobil, om lover og forskrifter eller generelt om camping?

Les svarene fra vår ekspert her!