Hovedrett fisk, Sørlandet, Smaken av Norge
Hovedrett fisk, Sørlandet, Smaken av Norge

Hovedrett med fisk - Sørlandet

Makrell med kapers, sitron og persille, syltet agurk, sautert spisskål, bakt gresskar, gresskarpuré og tomatchips.

Makrell med kapers

2 stk små makrell

salt

pepper

2 ss store kapers

smør til steking

sitronsaft

1 ss persille, finhakket

Du kan gjerne bruke store kapers med stilk. Rens og skjær dem i skiver. Makrellen fileteres og renses for bein. Kutt små snitt i skinnet. Ha på salt og pepper. Stek sammen med kapers i gyllent smør på skinnsiden til skinnet er sprøtt. Ha på sitronsaft og hakket persille rett før servering.

Syltet agurk

1 slangeagurk

sukker

vann

hvitvinseddik

Kok lake av 1 del sukker, 2 deler vann, 1 del hvitvinseddik og avkjøl. Skjær fire skiver av agurken på langs, ca. 2 mm tykke. Bruk mandolin eller en god ostehøvel. La agurkskivene stå i laken en times tid.

Bakt gresskar

½ gresskar (hokkaido eller bottleneck)

salt og pepper

olivenolje

Skrell gresskaret og ta ut frøene. Kutt i terninger (2x2 cm) og legg dem i et ildfast fat. Ha på salt, pepper og olivenolje og dekk med aluminiumsfolie. Bak på 200 °C i ca. 10 minutter.

Gresskarpuré

½ gresskar (resten)

2 dl fløte

salt og pepper

Kok inn fløten til halve mengden. Skrell gresskaret og fjern frøene. Skjær i grove biter og kok dem møre i vann. Hell av vannet, damp av og kjør gresskarbitene i blender med fløten, smak til med salt og pepper.

Sautert spisskål

1 spisskål

solsikkeolje

hvitløksgaffel

salt og pepper

½ lime

Kålen finsnittes og sauteres lett i varm panne i solsikkeolje. Rør raskt med et fedd hvitløk på en gaffel. Ha på salt og pepper. Like før servering presses litt limesaft over kålen.

Tomatchips

1 bifftomat

salt og pepper

Skjær 4 løvtynne skiver av tomaten, legg dem på bakepapir eller silikonmatte på en plate og ha på salt og pepper. Tørk dem på 90 °C i ovnen i 1 – 1½ time til de blir helt sprø.

Alle oppskrifter er til fire personer. Oppskrifter ved Hans Petter Klemmetsen.

Les alt om «Smaken av Norge» og bli med i konkurransen «Folkesmaken av Norge» her.