Kaptein Richard Phillips fikk heltestatus da skipet han førte ble kapret av pirater utenfor Somalia. Phillips satte mannskapenes sikkerhet i høysetet, og lot seg ta som gissel for at mannskapene skulle slippe fri.

Angrep nødhjelp-frakt

Phillips skulle egentlig gjenforenes med sitt mannskap onsdag i Kenya, men det ser ut til at han må vente med gjensynet. I en pressemelding sier rederiet Maersk at mannskapet er på vei hjem til USA. Phillips på sin side er fortsatt om bord på destroyeren USS Bainbridge, som grep inn og reddet den amerikanske kapteinen fra kaprerne.

Det amerikanske marinefartøyet var på vei til Kenya for å gjenforene mannskap og kaptein, men måtte endre kurs for å hjelpe et annet skip som ble angrepet av pirater natt til onsdag. Skipet fra USA fraktet matvarer til sultrammede i Afrika, melder nyhetsbyrået AP.

- Skuffende

Gjenforeningen med mannskapene er utsatt til alle sammen er hjemme igjen i USA.

- Vi er svært glade over å få reise hjem. Men vi er skuffet over at vi ikke får se igjen kapteinen vår i Mombase. Han er en meget tapper mann, sier Maersk Alabama-mannskap William Rios fra New York.

Richard Phillips er kaptein på lasteskipet Maersk Alabama. Skipet ble kapret av pirater i påsken, og fikk hjelp av USS Bainbridge. Skarpskyttere om bord i marinefartøyet skjøt og drepte tre av kaprerne, som forlangte løsepenger for kaptein Phillips.