Jens Stoltenberg varsler kamp mot Kjell Inge Røkke om Aker transaksjonene.  (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)
Jens Stoltenberg varsler kamp mot Kjell Inge Røkke om Aker transaksjonene. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)

Her er Aker-sakens abc

Derfor har Stoltenberg lovet kamp mot Røkke.

Statsminister Jens Stoltenberg vil ha en ny behandling av den omstridte milliardhandelen i Aker Solutions.

Aker, som kontrolleres av Kjell Inge Røkke, mener ikke transaksjonene var behandlet kritikkverdig eller uriktig,og avviser en ny behandling av saken.

Maktkampen mellom regjeringen og Aker er tilsynelatende langt fra over, og har sitt opphav i et kjøp som ble drevet frem av Stoltenberg-regjeringen - med støtte fra Fremskrittspartiet.

I juni 2007 kjøpte staten og svenske investorer seg inn i det daværende Aker Kværner.

Et nytt selskap, Aker Holding, ble dannet for å sikre en viss prosentandel av aksjene, og skulle hindre at Aker solgte sitt datterselskap Aker Kværner til utenlandske interesser.

Eierskapet i Aker Holding ble organisert etter en aksjonæravtale som kan oppløses etter forhandlinger mellom de ulike partene.

Røkke fikk kontrollen

Avtalen som ble inngått mellom staten og Aker er bindende i ti år etter at kontrakten er inngått, og ga staten 30 prosent av aksjene til en pris av 4,8 milliarder kroner.

Svenskene fikk ti prosent, og Røkke ble sittende med 60 prosent. Røkke fikk på sin side 6,4 milliarder kroner for eierandelene.

Røkke fikk i realiteten kontrollen over Aker Holding, mens minoritetsaksjonærene - den norske staten og de svenske investorene - ble sittende med vetorett.

Før påske skjedde det endringer i eierskapet.

De omstridte Aker-transaksjonene har ført til strid mellom staten og Kjell Inge Røkke.   (Foto: Ellen Ulriksen)
De omstridte Aker-transaksjonene har ført til strid mellom staten og Kjell Inge Røkke. (Foto: Ellen Ulriksen)

2. april kom det en børsmelding om at Kjell Inge Røkkes Aker selger fire selskaper for 1,4 milliarder kroner til oljeservicekonsernet Aker Solutions as.

Kunngjøringen bar tittelen «Tar industrielle grep for lønnsom vekst», og hevdet at Aker og Aker Solutions «har utvist ekstra aktsomhet i forhandlingene om de involverte selskapene i transaksjonene. Dette har skjedd i tråd med god praksis når det gjelder transaksjoner mellom nærstående parter.»

Les hele børsmeldingen her (ekstern lenke)

I datterselskapet Aker Solutions as sitter Røkkes egne folk i styrer og generalforsamling.

Transaksjonen ble ikke behandlet i generalforsamlingen i Aker Solutions asa, noe som ville ført til at saken ville blitt behandlet i Aker Holding, der staten har vetorett.

Kunngjøringen om denne transaksjonen kom samme dag som statsminister Jens Stoltenberg hyllet Røkke som en stor pioner og samtidig gikk god for transaksjonene.

- Dette er ille

De omstridte transaksjonene går ut på at Aker Solutions kjøpte eierandeler hos fire av Akers datterselskaper, og økte eierandelen i et femte gjennom en emisjon - en forhøyelse av aksjekapitalen.

GODTAR: Aker Solutions godtar at saken bli behandlet i en generalforsamling.  (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)
GODTAR: Aker Solutions godtar at saken bli behandlet i en generalforsamling. (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)

Aker Solutions betalte 601 millioner kroner for eierandelen på 46 prosent hos Aker Oilfield Services, og prisen for denne eierandelen oppfattes som omdiskutert - siden handelen vil påføre ytterligere millioninvesteringer for Aker Solutions.

Handelen der Aker fikk litt under 1,4 milliarder av transaksjonene som samlet sett kostet Aker Solutions drøyt 1,9 milliarder kroner, ble møtt med kraftig kritikk fra flere finanseksperter.

- Dette er såpass ille at har man et snev av samfunnsinteresse og følelse av samfunnsansvar kan ikke slike hendelser stå uten kommentar, sa Kjell Erik Eilertsen i Fearnley Fonds til Dagens Næringsliv.

Etter at flere finanseksperter hevdet at Aker Solutions har betalt en overpris for selskapene, besluttet Aker Holding å granske kjøpet av selskapene.

Brustad vil kansellere

5. april iverksatte næringsminister Sylvia Brustad en uavhengig gransking. To dager senere sier Brustad at hun mener transaksjonene mellom Aker og Aker Solutions må kanselleres.

Statens egen eierrepresentant i Aker Holdings, Berit Kjøll, slår hardt tilbake mot Aker og Røkke i et intervju med TV 2 8. april. Hun mener Røkke har lurt staten og ført henne bak lyset.

Aker selv mener Kjøll sitter med ansvaret for en eventuell manglende informasjon til staten og Brustad.

To dager senere ber Røkke Stoltenberg om unnskyldning i et åpent brev.

Etter påske har Stoltenberg gitt ordre om kompromissløs kamp mot Kjell Inge Røkke. Han vil at saken skal behandles på en ekstraordinær generalforsamling i Aker Solutions.

Advarer mot Røkke-drift

Advokat og varsler Kari Breirem retter kraftig kritikk mot Kjell Inge Røkkes forretningsdrift.

Kvinnen som varslet om økonomisk samrøre mellom Advokatfirmaet BA-HR, Kjell Inge Røkkes Aker RGI og tidligere statsråd Tore Tønne i 2002, mener Røkke nå igjen får fordel av sin tilknytning til regjeringen ved salget.

- Aker bruker samme mønster som tidligere. De tar en gruppe selskaper som Røkke har etablert og legger det inn i Aker solutions. Han selger på en måte søpla han ikke har klart å drive og får andre inn, slik at han får penger som han nok har behov for i øyeblikket, sier Breirem til TV 2.

Styremedlem trekker seg

Tirsdag trekker styremedlem Heidi M. Petersen seg fra styret i Aker Solutions i protest.

Heidi M. Petersen har flere styreverv. (Foto: Nordea.com)
Heidi M. Petersen har flere styreverv. (Foto: Nordea.com)

Petersen skal ha foreslått på styremøtet mandag 6. april en ny gjennomgang av hele Aker-transaksjonen, men fikk ikke tilslutning fra noen av de andre styremedlemmene.

Revisjonsutvalget i Aker asa slår tirsdag fast at selskapets styre og administrasjon har opptrådt korrekt i forbindelse med salg av eiendeler til Aker Solutions. Revisjonsutvalget innrømmer imidlertid at ikke alt har fungert optimalt.

- Det er nok slik at kommunikasjonen ikke har fungert så godt som den skulle, sier leder av Akers revisjonsutvalg, Finn Berg Jacobsen.

- Aker lyver

Aker sier de har vitner, blant andre Kristin Krohn Devold, på at Aker Holdings styremedlem Kjøll fikk mulighet til å få mer informasjon, men at hun avslo dette. Berit Kjøll mener at Aker lyver og synes det er svært beklagelig.

- Jeg synes det er sterkt beklagelig at de lyver på dette området, sier Kjøll til TV 2.

- Må opp i generalforsamling

Tirsdag jobber Regjeringen for å omgjøre overføringen av flere selskaper fra Aker til Aker Solutions.

- Det er dialog mellom eierne. Det er en ting vi er opptatt av: Det er å få saken inn for generalforsamlingen, og det vil jeg tro også er i selskapets interesse, sier næringsminister Sylvia Brustad tirsdag kveld.

Stabssjefen ved Statsministerens kontor, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, ser ingen vei utenom at salget av eiendeler til Aker Solutions, må opp i generalforsamling.

Tirsdag kveld aksepterte styret i Aker Solutions at beslutningen om å ta opp et stort obligasjonslån, skal behandles i selskapets generalforsamling.

Låner fra regjeringens krisepakke

- Enkelte aktører har imidlertid offentlig uttrykt forventninger om slik behandling, og det er således av markedsmessige grunner ønskelig med behandling i generalforsamlingen i Aker Solutions asa, heter det i vedtaket.

Lånet som skal finansiere den omstridte transaksjonen, får Aker Solutions delvis fra regjeringens krisepakke.

Selskapet har tatt opp et lån på rundt to millliarder kroner, og Statens obligasjonsfond bidrar med 500 millioner kroner, bekrefter fondets leder, Olaug Svarva, overfor Dagens Næringsliv.

Ironisk nok jobber altså regjeringen på den ene siden for å stoppe transaksjonen, mens et av regjeringens virkemidler mot finanskrisen - det statlige obligasjonsfondet - brukes for å finansiere handelen.

Tause Røkke

Knappe to uker etter at han solte seg i glansen av statsminister Jens Stoltenberg, velger Akers mektige mann Kjell Inge Røkke å fortsatt forholde seg taus da TV 2 spør hva han vil gjøre for å løse Aker-saken.

Kjell Inge Røkke har ikke uttalt seg om Aker-saken, og ville heller ikke si noe til TV 2. Her låser han seg inn i Akers anlegg på Aker Brygge. (Foto: Rune Blekken/TV 2)
Kjell Inge Røkke har ikke uttalt seg om Aker-saken, og ville heller ikke si noe til TV 2. Her låser han seg inn i Akers anlegg på Aker Brygge. (Foto: Rune Blekken/TV 2)

Med TV 2s team på slep, forsvinner Røkke til slutt bak en dør og videre innover i Akers underjordiske anlegg.

Klubblederen ved Aker Solutions i Egersund, Oddvar Hølland, forstår ikke kritikken av Kjell Inge Røkke og Aker. Han mener opposisjonen og media har gjort Akersaken til årets påskekrim, og at hans egen regjering er feig.

- Hvis denne saken kjøres videre som det gjøres nå kan det skade norske arbeidsplasser, advarer Hølland.

Advarte mot Røkke

Onsdag blir det kjent at to av Norges mektigste konsernsjefer advarte allerede i 2006 regjeringen mot å inngå løse avtaler med Kjell Inge Røkke og Aker.

Ett av rådene var som følger:

- Inngå aldri en avtale med Kjell Inge Røkke under tidspress. Da er sjansen stor for at staten ender som den tapende part.

Men opposisjonen fikk aldri kjennskap til advarslene.

- Vi fikk ikke de rådene fra Reiten og Lund, sier Øyvind Korsberg (Frp) fra Næringskomiteen til TV 2 Nyhetskanalen.

Stoltenberg: - Ingen Aker-avklaring nå

Statsminister Jens Stoltenberg utsetter deadlinen for når staten må komme til enighet med Aker, på ubestemt tid.

- Det viktigste er ikke når en avklaring kommer, men at det er en god avklaring som kommer, sa Stoltenberg til TV 2 fredag 17. april.

- Jeg er opptatt av at vi kan finne en løsning som viser at vi kan ha et fortsatt tungt statlig eierskap i mange norske bedrifter.

Les også: - Røkke kan få ti milliarder

Røkke hardt ut i pressekonferanse

Onsdag 22. april gikk Kjell Inge Røkke til frontalangrep mot næringsminister Sylvia Brustad, som han mener har agert som ikke bare eier, men også som generalforsamling og administrasjon i Aker Solutions.

Under pressekonferansen sammenliknet Røkke seg selv med to vidt ulike medieprofiler for å illustrere presset han har vært utsatt for.

- Jeg føler meg som en blanding av Snåsamannen og Don Corleone - det er enten mine overnaturlige evner eller en kynisk pistol mot tinningen, sa Røkke - som også beklaget overfor statsminister Jens Stoltenberg før han vedgikk at hans omdømme er skadet til evig tid.

LES OGSÅ: Røkke harsellerte med Brustad

LES OGSÅ: Se Røkkes multimedieshow

LES OGSÅ: Mener Røkke grenset til patetisk

Sponheim krevde svar

Venstre-leder Lars Sponheim krevde etter pressekonferansen innsyn i Aker-rapporten, som han mente kan gi svar på om Røkke har lurt staten.

Kvartalsregnskapet til Aker Solutions viser at de omstridte oppkjøpene var verdt over to milliarder kroner. Meklerselskapet Pareto mener de betalte en halv milliard kroner for mye i handelen med det Røkke-dominerte Aker ASA.

Enighet om ny avtale

Mandag 11. mai ble det kjent at den omstridte Aker-handelen skal behandles på generalforsamling. Den nye avtalen skal ifølge Sylvia Brustad sikre at nye handeler må få tilslutning fra et enstemmig styre i Aker Holding.

Under en pressekonferanse samme dag nektet en hardt presset næringsminister for at avtalen var et tilbaketog.

Ville opprette ny oljegigant

Tre dager senere avslørte TV 2 at det i 2008 foregikk hemmelige forhandlinger mellom regjeringen og Kjell Inge Røkke om å opprette en ny norsk oljegigant, et selskap med ambisjoner om å konkurrere med StatoilHydro.

LO-leder Roar Flåthen snakket varmt om Røkkes planer, og skal ha prøvd å sanke støtte til statssamarbeidet hos Høyre.

Politikerne raste etter avsløringen om at regjeringen har forhandlet med Røkke om å opprette oljeselskap.

- Det er ganske skremmende at en liten gjeng i regjeringskretser, sammen med én næringslivsleder, i all hemmelighet driver et spill med oljemilliardene som tilhører hele folket, sa Høyres Per-Kristian Foss til TV 2.

Her forklarer Kjetil H. Dale den omstridte Aker-transaksjonen: