snusk3680 (Foto: Arve Solheim, © TV 2)
snusk3680 (Foto: Arve Solheim, © TV 2)

Rekordmange tilståelser i taxisvindel-sak

99 prosent av de avhørte i taxisvindel-saken i Oslo har tilstått på rekordtid.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet har nå fått tilståelse fra 99 prosent av de siktede i en av norgeshistoriens største svindelsaker. Det er helt unikt i norsk sammenheng. De 300 siktede fra drosjenæringen har i gjennomsnitt brukt en time på å tilstå svindel av til sammen en halv milliard kroner. Ny etterforskningsmetode har spart domstolen og politiet for enorme ressurser.

I juni 2003 slår Økokrim, Oslo-politiet og skatteetaten til mot taxinæringen i Oslo. Det avdekkes at om lag 2000 personer er involvert i skattesnusk, trygdesvindel og svart betaling. Cirka 300 av disse siktes for økonomisk kriminalitet på til sammen en halv milliard kroner.

- Jeg kan bekrefte at vi har cirka 300 saker, av disse har vi ca. 99 prosent tilståelsessaker som sendes til retten hvor de da får pådømmelse kort tid etter, sier politiadvokat Ragnvald Brekke ved Oslo politidistrikt til TV 2 Nyhetene.

Tilstår på et kvarter

En tilståelsesprosent på 99 er unikt. Ved å la en spesialgruppe bestående av politietterforskere og representanter fra skattemyndighetene og NAV jobbe med sakene samlet, har man på rekordtid klart å få fram tilståelser fra bortimot alle som er avhørt. - Avhørene kan være gjennomført på alt fra 15 minutter til tre timer, i snitt 1-2 timer, og man kan møte i retten en uke eller to senere. Så er saken ute av verden, sier Brekke.

HISTORISK SAMARBEID: Politiadvokat Ragnvald Brekke mener samarbeidet mellom politiet, NAV og skattedirektoratet er grunnen til den effektive saksbehandlingen. (Foto: Arve Solheim, © TV 2)

Nøkkelen til suksess er en gruppe på 15 svært kompetente arbeidere, som ledes av Ragnvald Brekke.

Kjenner "systemet"

- Det er klart at når våre revisorer og våre etterforskere kan systemet og vet nøyaktig hvordan ting har vært gjennomført, og vi da også kjenner bakgrunnen om hvordan denne regnskapsføreren har manipulert regnskapene, så er det svært vanskelig å komme hit å forsøke å forklare noe annet, fastholder Brekke overfor TV 2 Nyhetene.

Av de cirka 300 siktede, dreier vel 90 av sakene seg om trygdesvindel. Det er drosjesjåfører som har hevet ledighetstrygd, samtidig som de har kjørt taxi. De aller fleste har tjent "svarte" beløp, over den grensen som kvalifiserer til fengsel. Dermed må de aller fleste av disse 90 belage seg på noen måneder bak lås og slå.

- God dialog viktig

Det vi har lært er at sakene må behandles av folk som kan det, vi kan ikke sende disse sakene rundt på turné i politidistriktet, og håpe på at noen tar tak i disse. Vi må sette sammen team som både har revisjonsbakgrunn og jurister som kan sakene og kompetente etterforskere. Og dessuten er det viktig ha god dialog med retten og forsvarer, slik at vi kan få sakene raskt unna, forklarer Brekke.

Oslo-politiets håndtering av saken er et eksempel til etterfølgelse, mener Brekke. Foruten å få saken lynraskt igjennom systemet - og spare domstolene for å måtte behandle hundrevis av enkeltsaker - går hele aksjonen trolig i pluss økonomisk. Den spesialiserte politigruppen, som er i god dialog med både retten og forsvarere, har gitt unike resultater:

snusk1680 (Foto: Arve Solheim, © TV 2)

Unngår kork i systemet

- Det som er spesielt er jo det at det er så utrolig mange saker, hver en av de er selvstendig sak som kunne ha endt med tiltalebeslutning, det vil medføre at både politiet og retten ville vært korket i mange år fremover med disse sakene, sier politiadvokat Brekke. Oslo tingrett som har fryktet at alle sakene skulle før til en kollaps i systemet, er tilfreds med ordningen. Et godt samarbeid mellom påtalemyndighet og domstolen har gitt en kraftig besparing av ressurser.

Milliardsvindel

Flere av drosjesjåførene og drosjeeierne har fått ubetinget fengsel, noen opptil et par år. For noen drosjeeiere som har unndratt flere millioner kroner, kommer saftige skattekrav i millionklassen. Mange er også ilagt kraftige bøter. Svindelen har pågått i et lengre tidsrom enn de drøyt to årene politiet og skattemyndighetene har sett på. Allerede midt på nittitallet ble man kjent med omfattende svindel, uten at man klarte å avsløre og straffe svindlerne. Sakene ble henlagt. Om en vurderer alle de årene svindelen har pågått, kan en med stor sikkerhet si at det har blitt svindlet med milliardbeløp.

- Med den kunnskap man har i dag så er det sannsynlig at det er store beløp utover den halve milliarden, sier Brekke til TV 2.