Finansdirektør Bengt A. Rem i Aker ASA flankert av konsernsjef Øyvind Eriksen (t.h.) og konserdirektør Geir Arne Drangeid (Foto: Scanpix)
Finansdirektør Bengt A. Rem i Aker ASA flankert av konsernsjef Øyvind Eriksen (t.h.) og konserdirektør Geir Arne Drangeid (Foto: Scanpix)

Aker skylder på Berit Kjøll

Aker ASA mener Berit Kjøll sitter med ansvaret for en eventuell manglende informasjon til staten og Brustad.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag kveld rykket Berit Kjøll ut og forsvarte nærings- og handelsminister Sylvia Brustads påstand om at Aker hadde opptrådt uryddig i transaksjonssaken mellom Aker og Aker Solutions.

- Jeg og resten av styret i Aker Holding AS er ført bak lyset av Aker, sa hun til TV 2.

Les: - Jeg er ført bak lyset av Aker

Sylvia Brustad (Foto: Scanpix)

Ordkrigen fortsetter

I en pressemelding sent onsdag kveld stiller Aker ASA seg uforstående til Kjølls påstander og ber via media om at hun besvarer fire spørsmål de mener vil kaste lys over hvordan Kjøll har behandlet den informasjonen de mener hun fikk av Aker ASA 24. mars og som skulle overleveres næringsdepartementet og Sylvia Brustad i et orienteringsmøte dagen etter.

Om ettermiddagen den 25. mars skal Berit Kjøll ha sendt en mail til daglig leder for Aker Holding, Bengt Arve Rem, hvor hun gjorde det klart at departementet var positiv til planene om transaksjonen mellom Aker og Aker Solutions.

Les: Denne mailen kan felle Sylvia Brustad

Berit Kjøll misforstod innsidereglene, mener økonomiprofessor. (Foto: Scanpix)

Fikk ikke vite før 30. mars

Det ble onsdag kveld reist spørsmål om når staten ble informert om transaksjonene mellom Aker og Aker Solutions.

- I et ordinært møte med statens styrerepresentant 25. mars snakket Berit Kjøll blant annet om Aker Oilfield Services. Dette var en transaksjon som allerede var offentlig kjent etter Akers kvartalspresentasjon 24. februar, sa nærings- og handelsminister Sylvia Brustad i en pressemelding onsdag kveld.

- Vi ble ikke orientert om pris eller andre vilkår, sa hun videre.

- De andre transaksjonene ble vi først informert om 30. mars av Øyvind Eriksen. Da fikk vi en overordnet orientering. Det vil si at vi heller ikke da fikk informasjon om pris eller andre vilkår, avsluttet Brustad.

Akers spørsmål til Berit Kjøll

Berit Kjøll representerer staten som styremedlem i Aker Holding AS.

I lys av Brustads påstand om at hun først fikk vite 30. mars og Berit Kjølls utsendte pressemelding onsdag kveld, stiller Aker følgende fire spørsmål som de skriver i en pressemelding at de antar Berit Kjøll vil være den nærmeste til å besvare:

  • Hvorfor ba du om informasjon om transaksjonene før ditt møte med departementet 25. mars, dersom du skulle begrense dialogen i møtet til det som var offentlig kjent?
  • Hvordan kunne du skrive i eposten av 25. mars at du hadde orientert om omfang og prosess dersom du ikke delte med departementet det du visste om omfang og prosess?
  • Hvordan kan departementet kritisere Aker for ikke å ha gitt informasjon som du selv mener ville vært brudd på innsidereglene?
  • Hvordan kunne du i eposten av 25. mars skrive at transaksjonene ble positivt mottatt av departementet hvis du ikke delte med departementet den kunnskap om transaksjonene som du hadde fått?