Berit Kjøll misforstod innsidereglene, mener økonomiprofessor. (Foto: Scanpix)
Berit Kjøll misforstod innsidereglene, mener økonomiprofessor. (Foto: Scanpix)

- Jeg og hele styret er ført bak lyset av Aker

Styremedlem Berit Kjøll mener hun og resten av styret i Aker Holding AS er ført bak lyset av Aker ASA.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Styremedlem Berit Kjøll i Aker Holding AS reagerer kraftig på påstandene fremsatt av Aker ASAs Geir Arne Drangeid i Dagsrevyen 8. april.

Drangeid hevder at Berit Kjøll fikk en detaljert redegjørelse for transaksjonene mellom Aker ASA og Aker Solutions AS 24. mars og at hun presenterte den detaljerte redegjørelsen for departementet 25. mars.

Dette er ikke bare uriktig men også en grov forvrengning av sakens fakta, sier Kjøll til NTB.

Stolte på muntlige forsikringer

- Det er korrekt at jeg mottok en beskrivelse av transaksjonen 24. mars, sammen med forsikringer om at alle formaliteter ble ivaretatt og at transaksjonen ble gjennomført i henhold til gjeldende avtaler, og disse forsikringene stolte jeg på.

- Da jeg dagen etter møtte to representanter for eierskapsavdelingen i Nærings- og handelsdepartementet, kunne jeg på grunn av innsidereglementet kun gi dem en svært overordnet orientering om det planlagte salget av Aker Oilfield Services, som allerede var offentlig kjent, sier Berit Kjøll.

- Vi er ført bak lyset

- Det som skjedde i dagene etterpå, da nyheten traff markedet og det totale bildet av transaksjonene kom for en dag, fortalte meg at det ikke var dekning for de forsikringene jeg hadde fått fra Aker tidligere i uken.

- Etter min mening er styret i Aker Holding AS ført bak lyset, ved at saken ble lagt frem som en orienteringssak kombinert med forsikringer som viste seg ikke å stemme, sier Berit Kjøll.

Bekrefter Brustads beskrivelse om uryddighet

- Som styremedlem i Aker Holding AS kan jeg bekrefte statsråd Brustads beskrivelse av prosessen frem mot transaksjonene som meget uryddig. Prosessen er preget av bevisst siling av informasjon og voldsomt hastverk avslutningsvis, sier Berit Kjøll.

- Som styremedlem i Aker Holding AS er jeg opptatt av at intensjonene i aksjonæravtalen blir fulgt og jeg vil bidra aktivt i det videre styrearbeidet i denne saken. Vi skal finne gode løsninger som ivaretar alle aksjonærer i Aker Solutions-konsernet, sier Kjøll.

Sylvia Brustad (Foto: Scanpix)

Brustad tilbakeviser Akers påstand

I en pressemelding i kveld tilbakeviser nærings- og handelsminister Sylvia Brustad Akers påstand om at hun ble orientert om planene om transaksjonene mellom Aker og Aker Solutions .25. mars av Berit Kjøll.

- I et ordinært møte med statens styrerepresentant 25. mars snakket Berit Kjøll blant annet om Aker Oilfield Services. Dette var en transaksjon som allerede var offentlig kjent etter Akers kvartalspresentasjon 24. februar, sier nærings- og handelsminister Sylvia Brustad i meldingen.

- Vi ble ikke orientert om pris eller andre vilkår.

- De andre transaksjonene ble vi først informert om 30. mars av Øyvind Eriksen. Da fikk vi en overordnet orientering.

- Det vil si at vi heller ikke da fikk informasjon om pris eller andre vilkår, sier Brustad.