Norske Hege Østgaard bodde midt i den gamle delen av byen L'Aquila nordøst for Roma i Italia da jordskjelvet rammet i natt.

- Vi ble vekket av skjelvet. Først trodde jeg det var en drøm. At det var noe annet som skjedde. Jeg visste ikke at vi var midt i et jordskjelvutsatt område, forteller Hege på telefon til TV 2 Nyhetskanalen.

Hege forteller at hun og familien løp ut fra hotellet.

- Da så vi at halve hotellbygget hadde kollapset. Vi flyktet videre til en åpen plass fordi vi fryktet at flere bygg skulle kollapse, forteller 27-åringen.

Vi har vært utrolig heldige

Ser redningsarbeidet

27-åringen sitter akkurat nå utenfor byen og ser inn på ambulanser som kjører skytteltrafikk inn og ut og helikoptre som flyr over byen.

Hege Østgaard (Foto: PRIVAT)

Bergensjenta er i Italia sammen med faren og broren. Natt til mandag opplevde hun at halve hotellet de tre bodde på kollapset i jordskjelvet som til nå har tatt minst 90 menneskeliv. Antall omkomne er ventet å stige.

Les mer: 100.000 rammet av jordskjelv

- Vi hadde ekstrem flaks. Det føles ikke som det har skjedd. Det er så uvirkelig. Vi har vært utrolig heldige, særlig når vi ser hvordan det gikk med studentboligen like ved, som kollapset fullstendig, sier hun.

Vi bodde heldigvis i den nyere delen. Den som ikke kollapset

Halve hotellet kollapset

På vei ut av hotellet fortalte resepsjonisten at det hadde bodd 18 gjester på hotellet denne natten. Hotellet består i en nyere og en eldre del.

- Vi bodde heldigvis i den nyere delen. Den som ikke kollapset, forteller Hege Østgård til TV 2 Nyhetskanalen.

Et steinkast fra hotellet lå et studenthjem som kollapset totalt i skjelvet.

Vanligvis bor det rundt 100 studenter i bygget, men heldigvis var mange av dem på påskeferie i natt.

27 personer er imidlertid savnet i ruinene på studenthjemmet.

Brannfolk redder ut en student fra det sammenraste studenthjemmet i L'Aquila. (Foto: VINCENZO PINTO/AFP)

Lange timer

Hege forteller at hun først trodde at skjelvet hadde rammet hardere et annet sted i nærheten. Det tok nemlig to timer før redningsarbeidet kom i gang.

Det ble to lange timer.

- Vi hørte ikke noen sirener eller helikoptre før det var gått to timer. Vi trodde først at episenteret var langt fra oss. Jeg hørte også italienere snakke på telefonen at det var andre områder som var hardere rammet.

Det var først da jeg snakket med folk hjemme at jeg skjønte hva vi hadde opplevd

- Det var først da jeg snakket med folk hjemme at jeg skjønte hva vi hadde opplevd, forteller bergenseren.

Under åpen himmel

Hege, faren og broren sitter nå på en gressplen utenfor byen. De tre har forsøkt å skaffe transport for å evakuere til Roma, men så langt har de ikke lykkes.

- Veien ut fra byen er ødelagt og full av stein. Vi kommer oss ikke ut. Nå sitter vi på en plen og ser innover byen. Vi hører ambulanser og ser helikoptrene som flyr over byen, forteller hun.

I timene etter skjelvet har hun og familien merket en rekke etterskjelv. Når hun nå tenker etter, husker hun at de også kjente flere mindre skjelv i forkant at det kraftige som rammet området i natt.

- Folk her forteller oss at de kjente et skjelv for fire dager siden, sier Hege.

Området som er rammet av jorskjelvet er nordøst for den italienske hovedstaden, Roma.

Dro tilbake til hotellet

De tre nordmennene flyktet i natt fra gamlebyen hvor de bodde til et nyere område av byen. De tre ble evakuert uten noen eiendeler og hadde kun det de sto og gikk i.

Vi dro tilbake. Det var kanskje ikke så lurt

Til tross for etterskjelv og faren for at flere hus kunne kollapse, valgte de tre å dra tilbake til hotellet for å hente ut noen eiendeler.

- Vi hadde ikke mobiltelefoner eller noe. Så vi dro tilbake. Det var kanskje ikke så lurt, men vi hadde ingenting, sier 27-åringen.

Hun forteller at stemningen i byen er rolig.

- Jeg tror nok det ser mye verre ut for dere som ser på tv, enn for oss som er her nede. Folk her er imponerende rolige. Det er ingen hysteri eller panikk å spore. Noen gråter, selvsagt, men jeg er imponert over hvor rolige folk er, sier hun til TV 2 Nyhetskanalen.

Evakuert

Mandag ettermiddag ble Hege, faren og broren, samt andre nordmenn i området evakuert fra området av norsk ambassadepersonell.

- De bodde på et hotell i utkanten, og måtte evakuere da jordskjelvet inntraff. De kom seg ut, hjulpet av lokale folk, opplyser ministerråd Arne Gjermundsen på telefon til NTB.

- De sitter nå på bussen på vei til Roma, og vi kommer til å bistå dem når de kommer fram, sier Gjermundsen.

Han kan ikke opplyse hvor mange det er snakk om, men sier det er en liten gruppe. Det er under ti, sier han.

Han har ikke informasjon om at det befinner seg andre nordmenn i området.

- Men hjelpearbeidet pågår fortsatt, og vi har ikke full oversikt, sier han.Under finner du et interaktiv kart over det jordskjelvrammede området.

Vis større kart