Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Danske Venstre har hittil vært søsterparti av Sponheims norske Venstre. Men nå har danske Venstre forlovet seg med Fremskrittspartiet. Sponheim er overrasket.

Ber om avklaring

- Jeg ble veldig overrasket over de voldsomme, hjertelige omfavnelser fra danske Venstre til Frp. Det er naturlig at vi i Venstre her hjemme vurderer om vi skal be om en avklaring fra vårt danske søsterparti, sier Sponheim til Aftenposten.

Det var under en tale forrige helg på et Frp-møte i Tønsberg at danske Venstres leder Inger Støjberg kom med sin støtte.

Lik innvandringspolitikk

Hun tok for seg tema for tema der danske Venstre og Frp står skulder til skulder, blant annet innvandringspolitikk, helsepolitikk og likestilling.

Til Aftenposten sier Støjberg at det er «store likhetstrekk» mellom Anders Fogh Rasmussens Venstre og Siv Jensens Frp.

For to og et halvt år siden var tonen en annen. «Vi har ikke noe til felles med det norske Frp», sa danske Venstres internasjonale sekretær Niels Kirkegaard.

- Inger Støjbergs tale er frukten av at vi har gjort jobben vår, sier Siv Jensen i en kommentar.

Under sprerregrensen

Venstre går kraftig tilbake på en meningsmåling TNS Gallup har laget for TV 2 i april. På målingen får partiet bare 3,4 prosents oppslutning, en tilbakegang på 1,1 prosentpoeng fra målingen som ble publisert i begynnelsen av mars. Partiet havner dermed under sperregrensen i meningsmålingen.

Les mer: Sponheim ut av Stortinget

Det er over to år siden sist Venstre var under sperregrensa på fire prosent.

(©NTB / TV 2)