Partileder Lars Sponheim under Venstres landsstyremøte i Oslo.  (Foto: Bjørn Sigurdsøn, © SCANPIX)
Partileder Lars Sponheim under Venstres landsstyremøte i Oslo. (Foto: Bjørn Sigurdsøn, © SCANPIX)

Sponheim ut av Stortinget

Venstre faller under sperregrensa på TV 2s ferske gallup.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et valg i dag ville sendt Venstreleder Lars Sponheim ut av Stortinget, mens to av hans partifeller ville fortsatt.

- Forferdelig dårlig

Det er over to år siden sist Venstre var under sperregrensa på fire prosent. På målingen TNS Gallup har laget for TV 2 i april får partiet bare 3,4 prosents oppslutning.

- Jeg tror ikke det er riktig da, er Lars Sponheims første kommentar til tallene.

Målingen viser en tilbakegang på 1,1 prosentpoeng fra målingen som ble publisert i begynnelsen av mars.

- Jeg er helt sikker på at sluttresultatet kommer til å bli veldig mye annerledes enn den målingen dere viser her, sier Sponheim.

- Men 3,4 hvor dårlig er det for Venstre?

- Det er forferdelig dårlig, sier Venstrelederen til TV 2.

Les Kjetil Løsets blogg: Upopulære Sponheim

Bakgrunnstallene viser at under halvparten av velgerne som stemte på Venstre for fire år siden ville gjort det samme i dag. Ingen andre partier har så liten andel av lojale velgere som Venstre.

Ikke valg nå

Et valgresultat på linje med målingen ville gitt Venstre to mandater, i Oslo og Akershus. Dermed ville Lars Sponheim mistet sin plass på Stortinget.

- Vi vet veldig godt at galluper i mars eller april ikke er et valgresultat, sier Lars Sponheim

Erna snubler

Høyre går mest tilbake på målingen med 3,0 prosentpoeng og får sin laveste oppslutning siden juni 2006. Erna Solbergs parti har bare støtte fra 12,6 prosent av de spurte i målingen.

- Dette er alt for dårlig, sier Høyreleder Erna Solberg.

- Er det krise i Høyre?

- Nei, men vi har en jobb å gjøre for å komme ut med politikken vår, sier Høyrelederen til TV 2.

Bakgrunnstallene viser at Høyre på denne ene målingen nesten ikke har oppslutning blant yngre velgere.

Diagram gallup mars 2009

Kristelig Folkeparti får en oppslutning på 5,1 prosent (- 0,1). Bakgrunnstallene viser at KrF mister flere tidligere velgere til Fremskrittspartiet enn de gjør til noe annet parti.

For små til å regjere

Samlet får de tre partiene som utgjorde den siste Bondevik-regjeringen bare 21,1 prosent. Høyre ville fått 22 mandater, KrF 9 og Venstre 2. Som regjeringsalternativ har de tre partiene bare 34 mandater på Stortinget.

Venstreleder Lars Sponheim mener slike tall vil sette en strek over en regjeringsdrøm.

- Det gjør det helt uaktuelt, sier Sponheim.

Også Høyreleder Erna Solberg innrømmer at motgangen kan knuse regjeringsdrømmen.

- Det er for dårlig for å danne et regjeringsgrunnlag, sier hun.

Rødgrønt flertall

De rødgrønne partiene ville fått en samlet oppslutning på 49,3 prosent og flertall på Stortinget med 89 mandater dersom denne målingen var valg. Arbeiderpartiet ville fått 65 mandater, Sosialistisk Venstreparti 14 og Senterpartiet 10 mandater.

Mandatfordeling gallup mars 2009

Ap størst

Arbeiderpartiet befester posisjonen som største parti med 35,7 prosent (+ 0,2). Bakgrunnstallene viser at Arbeiderpartiet står sterkere blant unge velgere enn på lenge.

Blant velgere som ikke hadde stemmerett ved valget for fire år siden, svarer fire av ti som sier de ville ha stemt at deres stemme ville gått til Arbeiderpartiet. Også en av tre hjemmesittere ved forrige valg som sier de ville ha stemt ved et valg i dag, svarer Arbeiderpartiet.

SV-velgere til Ap

Sosialistisk Venstreparti får en oppslutning på 7,7 prosent (+ 0,7). Det er andre måned på rad pila peker forsiktig oppover for partiet.

Fremdeles har SV lavere oppslutning enn ved forrige stortingsvalg og bakgrunnstallene viser at mer enn hver fjerde velger som stemte på SV for fire år siden i dag ville gitt sin stemme til Arbeiderpartiet.

Landsmøteeffekt

Deler av målingen er tatt opp mens Senterpartiet avholdt landsmøte i Ålesund. Partiet går frem med 0,8 prosentpoeng til 5,9 prosent.

Bakgrunnstallene viser at det er flere tidligere Senterpartivelgere som sier de vil stemme på partiet enn for en måned siden.

Frp vokser fortsatt

Fremskrittspartiets oppslutning øker for fjerde måned på rad. Denne gang er økningen på 1,3 prosentpoeng til 26,0. Partiet har ikke hatt høyere oppslutning på målingen fra TNS Gallup siden i oktober i fjor.

Ingen andre partier har like lojale velgere som Fremskrittspartiet. Nesten ni av ti velgere som stemte på partiet i 2005 sier de ville gjort det samme i dag.

Ikke på tinget

Rødt får en oppslutning på 1,4 prosent (+0,6). Det er ikke tilstrekkelig til å kapre en plass på Stortinget.

Andre partier og lister får 2,1 prosent (+1,0).

Målingen er tatt opp av TNS Gallup ved personlige telefonintervjuer for TV 2 i tidsrommet 26. mars - 1. april. Feilmarginen er +/- 2,8 prosentpoeng, størst for de største partiene.