Med køller og hakapiker dreper kanadiske selfangere i disse dager 280.000 seler og selunger som er helt ned til tre uker gamle. Nye videoer og bilder fra fangsten har skapt sterke reaksjoner verden over og den kanadiske regjeringen er under sterkt press for å stoppe den blodige nedslaktingen.

Jakten er en del av den årlige kontroversielle seljakten i den sørlige delen av St. Lawrencebukten i Canada.

Se video av selfangsten i videovinduet øverst (advares mot sterke bilder).

- De blir flådd levende

Selfangst Canada (Foto: EPA)

Selfangsten i Canada er kjent for sin brutalitet. De små dyrene blir slått i hjel med køller så pelsen ikke skal bli ødelagt.

Ifølge mange dyrevernere dør ikke alle selene av kølleslagene, men blir i stedet flådd levende på isen.

Derfor mener mange motstandere at det er snakk om grov dyremishandling og at fangsten bør stoppes øyeblikkelig.

- Denne barbariske fangstmetoden innebærer tradisjonelt også at selunger ikke blir drept øyeblikkelig, men i stedet blir flådd levende på isen, sier Jeff Flocken fra det internasjonale fondet for dyrevern til nyhetsbyrået AP.

Hva mener du om selfangst? Du kan si din mening under artikkelen.

Skal drepe 280.000 dyr

Selfangst Canada helikopterbilde (Foto: EPA)

De kanadiske myndighetene hevder på sin side at fangsten foregår etter strenge regler og at flåing levende er en myte.

Selfangsten er omstridt også i selve Canada men de fleste fremholder at den har lange tradisjoner og sørger for jobber i områdene rundt Newfoundland, Labrador og St. Lawrencebukten.

Drapene på selene er ikke ulovlig. De kanadiske myndighetene har selv fastlagt at 280.000 seler skal drepes av en samlet bestand på omkring 5,5 millioner dyr.

Årets selfangst startet forrige mandag og varer inntil kvoten på 280.000 dyr er drept.

Barbariet må stoppes

Men fallende priser på selprodukter samt at flere land har nedlagt forbud mot import og salg av slike får dyrevernorganisasjonene til å reagere mot at de

Jeff Flocken fra The International Fund for Animal Welfare (Foto: APTN)
markedsmessige argumentene til de kanadiske myndighetene.

- Selskinn er ikke lenger etterspurt på samme måte som før og det er på tide å stoppe slik fangst for godt. Skulle EU innføre forbud i tillegg til de landene som allerede har innført et slikt har denne fangsten ingen annen mening lenger enn å opprettholde en barbarisk avlivningstradisjon, sier Jeff Flocken.

Sterke reaksjoner over hele verden

Demonstrasjon i Madrid mot selfangst (Foto: Reuters)

Det har de siste ukene vært gjennomført omfattende demonstrasjoner utenfor kanadiske ambassader i flere land etter at bilder og video fra fangsten har vært vist på TV.

Organisasjonen PETA har tatt til orde for en boikott av de olympiske vinterlekene som skal avholdes i Vancouver i Canada neste år.

EU kan forby salg av selprodukter

PETA demonstrerer mot OL i 2010 i Vancouver (Foto: Reuters)

I begynnelsen av mars vedtok Europaparlamentets særlige komité for markeds- og forbrukeranliggende et totalt EU-forbud mot alle selprodukter.

Forbudet gjelder imidlertid ikke for seler som er drept med tradisjonelle inuitt-jaktmetoder.

Dette vedtaket skal nå til endelig avstemming i Europaparlamentet og hvis det blir vedtatt ventes det at de politiske myndighetene i Canada vil bli tvunget til å delvis stoppe årets fangst.