HÅNDVASK: For å unngå E.coli er det viktig å være flink med hygienen. Husk å vaske deg etter dobesøk og før du spiser, og pass på at kjøkkenet og kjøkkenredskaper er rene. (Foto: Junge, Heiko/Scanpix)
HÅNDVASK: For å unngå E.coli er det viktig å være flink med hygienen. Husk å vaske deg etter dobesøk og før du spiser, og pass på at kjøkkenet og kjøkkenredskaper er rene. (Foto: Junge, Heiko/Scanpix)

Slik sikrer du deg mot E.coli

Med enkle grep kan du sikre deg mot E.coli-smitte. Les hvordan.

Fire barn har hittil i år blitt smittet av den samme type E.coli-bakterien, kalt EHEC.

Barna kommer fra tre forskjellige fylker, og Folkehelseinstituttet behandler derfor disse tilfellene som et nasjonalt sykdomsutbrudd.

Blodig diaré

Escherichia coli, eller bare E.coli, er tarmbakterier som både mennesker og dyr har i store mengder.

Tarmbakteriene er vanligvis helt ufarlige, men enkelte grupper av bakterien kan føre til sykdom som blodig diaré og noen ganger nyresvikt.

Det skal svært få av disse bakteriene til for å bli syk.

Smitter lett

E.coli smitter svært lett. Bakterien overføres vanligvis gjennom storfekjøtt, grønnsaker, upasteurisert melk, vann, fra person til person, via dyr og annet utstyr.

Bakterien EHEC, som barna har blitt smittet av, kan smitte gjennom kontakt med avføring fra mennesker eller dyr.

Tidligere ble EHEC kalt "hamburgerbakterien" etter flere utbrudd i USA med utgangspunkt i hamburgerrestauranter.

Hvordan kan du forebygge smitte?

Det viktigste forebyggende tiltaket er normal, god hygiene. Og god hygiene ved matlaging.

Her er noen gode råd fra Mattilsynet.

  • Husk å vaske hendene
  • Bruk rene kluter og redskaper
  • Sørg for at maten blir tilstrekkelig varmet opp
  • Kjøttmat bør være godt gjennomstekt eller gjennomkokt
  • Hold rå og tillaget mat atskilt
  • Sjekk temperaturen i kjøleskapet, (fire grader)
  • Sørg for at maten blir raskt nedkjølt - sett den i kjøleskap eller fryser fortest mulig.

Det er også viktig å oppbevare mat i den temperaturen som står på pakningen. Ferskvarer blir fort dårlige ved for høy temperatur.

Hva er symptomene?

Årlig oppdages rundt 20 tilfeller av E-coli-bakterien EHEC i Norge. To av tre får problemer med nyresvikt, barn under fem år er særlig utsatt for denne typen komplikasjon.

Voksne får gjerne omgangssyke.

Symptomene er blekhet, utmattethet, hudblødninger og nedsatt urinmengde, i tillegg til blodig diaré og i verste fall nyresykdom.

Normalt vil det gå tre- fire dager fra man har blitt smittet til sykdommen viser seg. Noen ganger kan det ta opptil ti dager.