Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet.  (Foto: SCANPIX/SCANPIX)
Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet. (Foto: SCANPIX/SCANPIX)

Jakter på matprodukt etter nasjonalt E.coli utbrudd

Folkehelseinstituttet leter etter kilden til E.coli-smitten, men frykter likevel at de ikke finner den.

Folkehelseinstituttet innkaller fredag Matsmittekomiteen og Mattilsynet for å prøve å finne kilden til det siste E.coli-utbruddet. Selv om det trolig er et bestemt matprodukt som er årsaken, frykter instituttet at de ikke klarer å finne smittekilden.

- Det er et vanskelig arbeid. Erfaringer fra utlandet er at man ofte ikke klarer å finne noen smittekilde, sier avdelingsleder Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet til TV 2.

- Men vi klarte det forrige gang det var et sånn utbrudd, og vi håper vi skal klare det igjen, legger han til.

Les også: Refser dårlig E. coli-informasjon

Søskenparet som er smittet av E.coli gikk begge i denne barnehagen i Hommelvik i Malvik kommune. (Foto: Tor Aage Hansen )
Søskenparet som er smittet av E.coli gikk begge i denne barnehagen i Hommelvik i Malvik kommune. (Foto: Tor Aage Hansen )

Nasjonalt utbrudd

Folkehelseinstituttet har funnet samme E.coli-bakterie hos tre barn som er blitt syke hittil i år. Barna er fra tre ulike fylker i landet - ett i Tromsø, ett søskenpar i Malvik, og i Eid i Sogn og Fjordane døde et barn av sykdommen.

Alle de smittede er barn under ti år. De ble syke i løpet av de tre første månedene i år, det siste barnet ble sykt i mars.

I tillegg har søskenet til ett av barna utviklet HUS, men det er foreløpig ikke bekreftet at dette barnet har den samme bakteriestammen.

E.coli-bakterien er i seg selv ikke skadelig, men noen få E.coli-stammer produserer det svært giftige shigatoksinet.  (Foto: Eric Erbe, © Wikimedia Commons/ United States Department of Agriculture)
E.coli-bakterien er i seg selv ikke skadelig, men noen få E.coli-stammer produserer det svært giftige shigatoksinet. (Foto: Eric Erbe, © Wikimedia Commons/ United States Department of Agriculture)

Folkehelseinstituttet behandler nå disse tilfellene som et nasjonalt sykdomsutbrudd.

- Det kan tyde på at det er en matvare som er spredt og tatt med seg smittet hjem til barna. Derfor karakteriserer vi det som et nasjonalt innbrudd, sier Aavitsland.

Les mer om utbruddet av E.coli på Folkehelseinstituttes sine nettsider.

- Ta kontakt med legen

Det jobbes på spreng med å finne smittekilden. Folkehelseinstituttet gir følgende råd til bekymrede foreldre.

- Hvis barna får blodig diaré skal de ta kontakt med legen. Det kan være et symptom på E.coli. Man skal ha god hygiene på kjøkkenet, passe på at mat som skal kokes og stekes, kokes og stekes skikkelig. Da er den trygg, forteller Aavitsland.


Matsmitteskandalen

I 2006 ble Norge rammet av et alvorlig utbrudd av E. coli. I løpet av to måneder ble 18 personer smittet, hovedsakelig barn. Ti av barna ble rammet av den sjeldne nyresykdomen hemolytisk-uremisk syndrom (HUS), og en 4 år gammel gutt døde.

Både Folkehelseinstituttet og Mattilsynet ble sterkt kritisert for håndteringen av den såkalte matsmitteskandalen.

E. coli er tarmbakterier som normalt finnes i store mengder hos mennesker og dyr. Disse tarmbakteriene er vanligvis ufarlige, men enkelte grupper av bakterien kan forårsake alvorlig sykdom.