Pedofil pastor bilde fra Brasil TV 2 dokumentar
Pedofil pastor bilde fra Brasil TV 2 dokumentar

Kritiserer politiet i Haugesund i pedosaken

Politiprofil mener kollegaene burde avhørt barna som har vært utsatt for overgrepene.

Den tidligere gategutten Paulo fra Brasil har blitt seksuelt misbrukt av en pedofil norsk pastor. Men Paulo har aldri blitt avhørt av politiet, og saken ble henlagt.

TV 2s dokumentar har opprørt mange erfarne politifolk.

- Det første som slår meg er hvor fort barn blir de aller, aller svakeste, også i en straffesak hvor det står en sterk personlighet og presumptivt troverdig person fram, sier Hanne Kristin Rohde, leder av vold- og sedelighetsseksjonen ved Oslo politidistrikt.

Henla saken

Pinsepastoren innrømmet i dokumentaren at han begikk overgrep mot Paulo. Men politiet i Haugesund henla saken som foreldet, etter å ha hørt pastorens forklaring.

- Overgripere som tilstår, tilstår jo aldri mer enn de er nødt til, er ikke dere klar over det?

- At de ikke tilstår mer enn de er nødt til, det er nytt for meg, selvfølgelig i noen saker skjer det også, sa politiinspektør Gro Rossehaug ved Haugaland og Sunnhordland politidistrikt til TV 2 Nyhetene tirsdag.

- De vet når saken blir foreldet

Rohde ønsker ikke å kommentere denne saken konkret, men sier på generelt grunnlag:

- Basert på vår erfaring så vil en pedofil overgriper sjelden erkjenne de faktiske forhold mer enn det han er helt tvungen til, sier Rohde.

- Vår erfaring er at ofte er dette er ressurssterke personer som kjenner også til en del av strafferetten. De vet når forhold blir foreldet. De har tenkt gjennom og har en relativt klar oppfatning av hvordan de skal forklare seg, slik at de best mulig kommer seg unna de forholdene de er mistenkt eller siktet for, sier Rohde.

- Burde avhørt ofrene

Den erfarne politijuristen sier det er utenkelig å ikke avhøre barn som har vært utsatt for overgrep.

- Sett med våre øyne, her ved vold- og sedelighetsseksjonen, så er det en feil. Jeg tenker at politiet må være veldig bevisst på å ikke legge den mistenktes forklaring til grunn uten å snakke med de barna eller de unge som har vært utsatt for overgrepene, sier Rohde.

Politiet i Haugesund ønsker ikke å kommentere denne saken. I går besluttet de å gjenoppta etterforskningen mot pastoren.