Politiaksjon-2-Arne-Johanne (Foto: TV 2)
Politiaksjon-2-Arne-Johanne (Foto: TV 2)

- Regjeringen innfører diktatur

Lederen i Politiets Fellesforbund tar i bruk sterke ord mot regjeringens forslag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag demonstrerte 4000 politifolk fra hele landet i Oslos gater. De mener seg fratatt muligheten til å påvirke egne lønns- og arbeidstidsbestemmelser.

- Det er et kraftig signal om den forbannelsen som er i politiet nå. Vi har samlet medlemmer fra absolutt hele landet. Det er ikke ett fylke som ikke er representert i Oslo i dag, sier Arne Johannessen til NTB.

Tok nattoget fra Bergen: Politi i demonstrasjonstog

FRISK DEBATT: Arbeidsminister Dag Terje Andersen og leder i Politiets Fellesforbund Arne Johannessen er rykende uening. ( © TV 2)

Ingen vilje til dialog

Bakgrunnen for demonstrasjonen er ifølge Johannessen todelt.

- Vi har hatt en konflikt som har vart i lang tid. Vi opplever at det ikke finnes vilje til en dialogbasert konfliktløsning hos regjeringen.

Johannessen reagerer meget sterkt på at regjeringen fortsetter arbeidet med ny forskrift til hviletidsbestemmelsene som han mener vil fjerne forhandlingsretten på det som alle andre organisasjoner i dette landet forhandler om.

Politiaksjon-1 (Foto: TV 2)
- Dette er diktatur, istedenfor frie forhandlinger, sier Johannessen på TV 2 Nyhetskanalen.

- Vi overholder lovverket

I forkant av demonstrasjonen møtte Johannessen arbeidsminister Dag Terje Andersen til debatt på TV 2Nyhetskanalen.

- Etter arbeidsmiljøloven er det anledning til å fravike hviletidsbestemmelsene ved forskrift. Dette gjør vi fordi at politiet har en usedvanlig viktig samfunnsrolle, på samme måte som forsvaret og brannvesenet har. Derfor er det veldig viktig at vi har en bestemmelse på plass, når den avtalen som gjelder nå går ut 1. juli i år.

- Det eneste vi gjør er å videreføre den avtalen som allerede ligger der. Vi har ikke tatt vekk noen forhandlingsrett, mener Andersen.

Andersen mener også at politiet har hatt, og har mulighet til å komme med innspill til forskriften.


Arne Johannessen. ( © TV 2)

Mener regjeringen knebler forhandlingene

Johannessen synes det er helt fantastisk at regjeringen faktisk fortsetter å argumentere slik, til tross for at alle de norske hovedsammenslutningene støtter Politiets Fellesorganisasjon i deres konklusjon.

- Det er veldig stor forskjell på å føre såkalte kompensasjonsforhandlinger, med fotlenke og håndjern på ryggen i forhold til å ha frie forhandlinger om arbeidstid, i tillegg til økonomi, mener Johannessen.

Demonstrasjonen startet på Youngstorget i Oslo før klokken 12 og går mot Stortinget etter noe program. Der vil Johannessen holde en appell der han spiller på politiets samfunnsrolle.