reddjente2 (Foto: Scanpix/Solveig Vikene)
reddjente2 (Foto: Scanpix/Solveig Vikene)

Jenter med ADHD

Mange jenter med ADHD blir ikke oppdaget, fordi de er flinkere til å skjule uroen enn guttene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Si ADHD og de fleste tenker på en urolig og bråkete gutt. Men mange jenter sliter også med ADHD i det stille. Fordi jenter ofte ikke er så utagerende som gutter, blir ikke sykdommen oppdaget. Og mange jenter strever alene i årevis.

Fra nettpraten

- Det tar over 4 år fra foreldre snakker om sine mistanker til barna får den diagnosen de skulle hatt. Det sier psykolog Peter Arnesen nå i nettpraten og viser til en undersøkelse fra Sintef. Også voksne får stilt diagnosen ADHD etter at barna har fått den, svarer Arnesen.

- Er alle med DHD urolige og aktive?

- Nei, svarer Arnensen, Adhd finnes i to varianter (egentlig 3, men den 3. er en kombinasjon av de to første). Den ene formen er de hyperaktive og impulsive. den andre er de stille og ukonsentrerte. Mangel på konsentrasjon viser seg i form av underyting bl.a.

Les flere spørsmål og svar nederst på siden.

Alle er forskjellige

-Det finnes en tommelfingeregel om ADHD, og den er at alle er forskjellige, sier sjefspsykolog Peter Arnesen ved Sørlandet kompetansesenter. Han jobber med både gutter og jenter med sykdommen og vet av erfaring at mennesker med ADHD er like forskjellige som andre mennesker.

For å bekjempe fordommene om den bråkete ADHD-gutten har Sørlandet kompetansesenter laget en film om tre jenter som har det til felles at de har ADHD. Ellers er de svært ulike.

-Trodde jeg var dum

I filmen «Jenteliv - tre jentehistorier om ADHD» møter vi blant andre Sunniva Myhre. Hun har slitt med indre uro og konsentrasjonsvansker gjennom hele skolegangen.

-Hva er galt med meg? Hvorfor får ikke jeg med meg hva som skjer i timene? Jeg begynte å lure på om jeg var dum, forteller Sunniva Myhre i filmen.

Som 17-åring ble hun diagnostistert med ADHD og begynte på medisiner. Da begynte en viktig læringsprosess. Hun forstod hva som var hennes styrker og svakheter og hvordan hun kunne bruke denne kunnskapen i livet.

Har din datter ADHD?

Å få en ADHD-diagnose kan ta svært lang tid. Selve utredningen, som gjerne gjøres av BUP (barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) tar tid, dessuten er det kø for å komme til utredning.

-Hvis foreldre mistenker at deres datter har ADHD er det lurt å snakke med helsesøster og lærer for å få deres mening. Selve prosessen starter likevel hos fastlegen som kan henvise barnet ditt videre i systemet, forklarer Arnesen.

ADHD-test

På lenken under finner du en amerikansk ADHD-test. Den kan ikke brukes til å stille noen diagnose, men kan gi en pekepinn om den som tar testen har de vanligste symptomene på ADHD. Test om du eller din datter har ADHD her: adhd-test

Psykolog Arnesen svarte på nettprat om ADHD. Les alle svarene her.