Finn Abrahamsen. (Foto: TV 2)
Finn Abrahamsen. (Foto: TV 2)

- Vi må ha en granskingskommisjon

Finn Abrahamsen vil ha en kommisjon til å granske de mange drapene begått av psykisk syke personer de siste årene.

Mange ganger de siste årene har psykisk syke personer tatt livet av uskyldige og tilfeldige mennesker i Norge. En person som er psykisk syk er nå siktet for trippeldrapet i Tromsø.

- Må gjøre noe

Nå mener Finn Abrahamsen, som tidligere ledet voldsavsnittet i Oslo politidistrikt, at vi trenger en granskingskommisjon for disse drapene.

- I dag har vi kommisjoner for jernbaneulykker, busser og lastebiler og alt som er, men det er ingen som har tenkt tanken på dette med en kommisjon for å finne ut hva som det er som har forårsaket en slik alvorlig hendelse. Og når det blir så mange, så man gjøre noe, sier Finn Abrahamsen til TV 2 Nyhetene.

Han understreker at dette ofte er svært syke mennesker, som i utgangspunktet har krav på og behov for hjelp.

Samarbeid mellom politi og helsevesenet

Abrahamsen mener politiet og helsevesenet må granske sakene sammen, slik at man kan forsøke å unngå framtidige tragedier.

For kort tid siden kom en rapport fra Riksrevisjonen, som slaktet det offentlige psykiatritilbudet i Norge.

Psykiater Leif Erik Falkum jobbet 25 år i det offentlige, før han startet for seg selv. Han er enig i at det er en krise i psykiatrien.

- Rapporten fra Riksrevisjonen viser at det er store mangler i psykiatrien. Det for mange som blir avvist, og for mange får avsluttet behandling for tidlig - og det er ikke bra, sier han til TV 2 Nyhetene.

- Vil få drap

Han vil ikke konkludere rundt hva som ligger bak trippeldrapet i Tromsø, men mener slike hendelser kan være et resultat av for dårlig tilbud innenfor psykiatrien.

- Jeg tenker at det er en krise i psykiatrien fortsatt, og det medfører da at vi fra tid til annen får slike utslag som vi nå har fått. Med en mangelfullt utbygget psykiatri, så er det naturlig at man både får drap, selvmord og mye annen form for lidelse, sier han.

Falkum mener Abrahamsens forslag om en granskingskommisjon er interessant, og at et slikt arbeid kan virke forebyggende.

- Nå har det skjedd så mange ganger på de siste ti årene, at jeg har ikke tall på det. Likevel glemmer vi hele tiden. Og det gjør også politikere, de glemmer veldig fort. Da har vi det gående inntil nye drap skjer. Nå er det litt prat om denne saken her, og så går det noen uker og så er det glemt - og så kommer det et nytt. Slik vil det fortsette å være, og jeg garanterer at det ikke er siste gang vi har sett dette her, sier Abrahamsen.