sandberg_kule (Foto: TV 2)
sandberg_kule (Foto: TV 2)
Her presenterer Tore Sandberg nye beviser i Orderudsaken på SKUP konferansen.
Her presenterer Tore Sandberg nye beviser i Orderudsaken på SKUP konferansen.

Knytter nye dødsfall til Orderud-saken

Privatetterforsker Tore Sandberg presenterte fredag det han mener er nye bevis i landets mest omtalte kriminalsak.

Ti år etter trippeldrapet la Sandberg fram sine undersøkelser på journalistkonferansen Skup i Tønsberg i ettermiddag.

Tore Sandberg mener det var Anne Orderud Paust som var målet for drapshandlingene, og ikke Per Orderuds foreldre, Marie og Kristian Orderud, som politiet har lagt til grunn.

Se Sandbergs presentasjon i vinduet øverst.

Knytter nye dødsfall til saken

To dødsfall i etterkant av trippeldrapet på Orderud gård har også ha tilknytning til drapene, mener privatetterforskeren.

- Jeg har fått opplysninger om at en navngitt person, på bestilling fra en person i tilknytning til Orderud-saken, som fraktet bort våpenet etter drapet. Denne personen ble funnet i en kjeller i Oslo med hodet skutt av. Jeg møtte også en person i Molde i 1999 som fortalte at han hadde nye opplysninger i saken, men som senere ble funnet døende i Molde, sier Sandberg.

Han synes det er bemerkelsesverdig at to personer som angivelig hadde opplysninger i Orderud-saken er døde.

Et hittil ukjent kulehull i en verandadør, et nytt vitne og en ny teori om hvordan gjerningspersonene tok seg inn i kårboligen er også blant Sandbergs nye opplysninger i saken.

Les også: Nye vitneobservasjoner fra drapsnatten

Tore Sanberg viser det han hevder er et kulehull funnet på Orderud gård. Dette hullet skal ikke være dokumentert i politiet sitt arbeid. (Foto: TV 2)
Tore Sanberg viser det han hevder er et kulehull funnet på Orderud gård. Dette hullet skal ikke være dokumentert i politiet sitt arbeid. (Foto: TV 2)

- Kulehull ikke dokumentert

Privatetterforskeren hadde med seg en bit av en skyvedør med et kulehull som ikke har vært en del av politiets etterforskning.

- Dette er en bit av en skyvedør med et hull, sier Sandberg mens han viser frem en bit av døra.

- Det bemerkelsesverdige er at dette hullet ikke er dokumentert i politiets åstedsmateriale. Hullet måler litt over ni mm, som passer med kaliber 38 ammunisjon, sier han.

Politietterforskningen viste at det ble brukt to våpen under drapet, ett våpen med kaliber 38 og ett med kaliber 22.

Les også: Tore Sandberg varsler ny gjerningsmann

- Glassrute knust innenfra

Sandberg mener også politiets opplysninger om hvordan gjerningspersonene tok seg inn i kårboligen er ukorrekte. Han la frem videobevis av at verandadøren angivelig er umulig å knuse. På videoen vises det ulike forsøk på å knuse døra med en knyttet hånd, en hammer og jernstang. Dette blir gjort for å testet hvordan det er mulig å knuse en identisk verandadør som etterlater en sirkelrund bruddflate.

- Vi fikk hakeslepp da vi holdt på med det der. Vi mener det må ha vært brukt en glasskjærer.

Tore Sandbergs hjelper demonstrerer  at det nesten er umulig å knuse en glassdør slik det er hevdet at skjedde på Orderud gård. (Foto: TV 2)
Tore Sandbergs hjelper demonstrerer at det nesten er umulig å knuse en glassdør slik det er hevdet at skjedde på Orderud gård. (Foto: TV 2)

Med glasskjærer ble den knuste overflaten til forveksling likt med det på åstedet, mener Sandberg. På grunn av at tresprossene på utsiden av døren ikke er skadet av glassknusingen, mener han at det ble utført fra innsiden for å iscenesette et innbrudd.

- Hvorfor skulle noen som har drept tre personer ta opp en glasskjærer for å ødelegge døra? spør konferansier Christine Præsttun.

- Jeg ser ingen annen logisk forklaring enn at de ville få åstedet til å se slik ut. Min konklusjon er at dette sterkt sannsynliggjør at dette er knust fra innsiden. Det gir et helt annet hendelsesforløp, forteller Sandberg.

Privatetterforskeren tror gjerningspersonene har tatt seg gjennom hovedinngangen til kårboligen, og ikke den knuste glassdøra som politiet har ment.

- Innbruddskyndige folk som har konkluderte med at det vil være enkelt å ta seg inn gjennom låst dør uten at det setter spor.

Se TV 2s nyhetsreportasje om det Sandberg mener er nye bevis:

Vitne observerte to personer

Sandberg forteller også at han har vært i kontakt med et vitne som hadde helt nye opplysninger i saken. Vitnet skal ha hørt to skarpe smell etter hverandre, etterfulgt av et mer avdempet smell ca. 30 sekunder senere.

- Vitnet hopper over gjerdet og går oppover mot Orderud gård. Der ser han to personer som står på fronten av kårboligen. Fordi det var så lang avstand, kunne ikke vitnet fastslå kjønn, forteller Sandberg.

Han tolker den påståtte observasjonen som at noen holdt vakt ved utgangene mens drapene ble begått, for å hindre ofrenes fluktmuligheter. Sandberg skal ha fått en forklaring på hvorfor vitnet ikke meldte fra til politiet om observasjonene, men privatetterforskeren ønsker ikke å gå inn på dette i frykt for å identifisere vitnet.

- Ikke nok til gjenopptakelse

Ingen er dømt for selve drapet på Orderud gård i Sørum kommune i Akershus. I retten ble det slått fast at det var en gårdstvist mellom Per Orderud og foreldrene som var motivet for trippeldrapet. På bakgrunn av de nye opplysningene, mener Sandberg at dette ikke stemmer.

Mannen som lyktes med å frikjenne Fritz Moen og Per Liland, er engasjert av Per og Veronica Orderud. Sandberg håper nye bevis kan føre til at drapssaken mot ekteparet blir gjenopptatt.

LIKHET: Til venstre kan en se glass knust i rekonstruksjonen og til høyre kan en se politiets bilde fra den knuste verandadøra på Orderud gård. (Foto: TV 2/Politiet)
LIKHET: Til venstre kan en se glass knust i rekonstruksjonen og til høyre kan en se politiets bilde fra den knuste verandadøra på Orderud gård. (Foto: TV 2/Politiet)

De nye opplysningene ble vurdert av tidligere politioverbetjent Finn Abrahamsen og journalist Frank Gander som begge har jobbet med Orderud-drapene. De tror imidlertid ikke de nye opplysningene er nok til å få saken gjenopptatt.

- Jeg har all respekt for Tore Sandberg så jeg må nok spise i meg disse ordene en gang, men jeg tror ikke dette er nok til å få saken gjenopptatt, sier Frank Gander.

- Jeg tror heller ikke dette holder. Man hadde også en teori om at folk fra Øst-Europa hadde noe med drapene å gjøre, men vi må gå forbi slike fjerne teorier, sier Finn Abrahamsen.

Sandberg påpeker at han aldri har sagt at bevisene som ble lagt frem i ettermiddag alene skulle føre til en gjenåpning av saken. Det skal blant annet dreie seg om flere personer han skal ha med før han overleverer saken til gjenopptakelseskommisjonen.

- Umulig å finne ut hvem som skjøt

I 2002 ble Per og Veronica Orderud dømt til 21 års fengsel for medvirkning til overlagt trippeldrap. Ekteparet har hele tiden stått på at de er uskyldige.

Veronicas halvsøster, Kristin Kirkemo og hennes tidligere samboer Lars Grønnerød ble også dømt til for medvirkning til trippeldrapet. Ingen har tilstått å ha vært i kårboligen da drapene fant sted.

Uskyldig? Per og Veronica Orderud ble dømt for medvirkning til trippeldrap. Privatetterforsker Tore Sandberg arbeider for å få saken gjenopptatt, men mener han motarbeides av politiet.
Uskyldig? Per og Veronica Orderud ble dømt for medvirkning til trippeldrap. Privatetterforsker Tore Sandberg arbeider for å få saken gjenopptatt, men mener han motarbeides av politiet.

På spørsmål fra konferansieren om Sandberg tror noen av de fire er uskyldig dømt, sier han følgende:

- Ja, jeg er stygt redd for det.

- Hvor mange er uskyldig dømt?

- Det vil jeg ikke si. Men det hadde vært pussig å påta seg et oppdrag for noen som jeg hadde sterk tro på var skyldig. Hvis jeg etter å ha snakket med dem var overbevist om at de var skyldige, ville det vært helt meningsløst å fortsette, sier Sandberg.

Han ville imidlertid ikke uttale seg om Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød.

Veronica: - Håp om frifinnelse holder meg oppe

Veronica Orderud var til stede på journalistkonferansen, der hun fredag kveld skulle delta i en paneldebatt. Hun har tro på at Tore Sandbergs nye beviser kan bidra til å frikjenne henne og ektemannen Per.

- Det er klart jeg har forhåpninger, det er det som har holdt meg oppe gjennom alle de tunge stundene, sier hun til NTB.

Les mer:Veronica håper på frifinnelse

Her i kårboligen på Orderud Gård ble trippeldrapet begått.  (Foto: Aas, Erlend/SCANPIX)
Her i kårboligen på Orderud Gård ble trippeldrapet begått. (Foto: Aas, Erlend/SCANPIX)