Karl Erik Bøhn  (Foto: Rakke, Morten/SCANPIX)
Karl Erik Bøhn (Foto: Rakke, Morten/SCANPIX)

- I Slovenia steller de godt med dommerne

- Vi har vært i Krim et par ganger i Slovenia, og da er vi sjanseløse hver gang, sier Larvik-trener Karl Erik Bøhn.

Flere korrupsjonssaker har rystet håndballsporten den siste tiden. Tirsdag ble det bekreftet at to danske dommere takket nei til 30 000 euro for å fikse en kamp for ett år siden.

Larvik-trener Karl Erik Bøhn har til tider følt at Larvik-jentene har kjempet både mot motstanderlaget og dommeren på borteturer til Øst-Europa.

- Vi har vært i Krim et par ganger i Slovenia, og da er vi sjanseløse hver gang. Det er det ikke noe tvil om. De har et godt rykte i forhold til at de steller godt med dommere. Hva som ligger i det vet vi ikke, men de innrømmer det sjøl. De er gode med dommere som de sier. De skryter av at de sjøl er gode med dommere, sier Bøhn.

De (Krim) skryter av at de sjøl er gode med dommere

- Hjemmelaget får mye
Han mener atmosfæren rundt kampene i Øst-Europa er med på å påvirke dommerne.

- Hver gang du er i utlandet så får hjemmelaget mange fordeler, synes vi. Vi er jo subjektive, og dommerne er under press, men om dommerne er bestukket eller bare dårlige er vanskelig å si. Øst-Europa er ille i forhold til at hjemmelaget får mye, men de er også flinke på publikum. De har fulle haller, de har trøkk imot og de er sjåvinistisk. Det er nok mye lettere å bli påvirket som dommer, sier Bøhn.

Les også: Klubb ga norsk dommer suite

- Øst-europeiske dommere verst
Bøhn merker at noen dommere er verre enn andre.

- Dommere fra Øst-Europa er betydelig verre enn vestlige, sier Larvik-treneren.

Da Terje Anthonsen dømte en kamp i Romania på begynnelsen av 80-tallet lokket vertskapsklubben med en hotellsuite.

- Jeg har aldri sett på dette som et forsøk på korrupsjon, men mer som en hyggelig gest, fortalte EHF-delegaten til TV 2 Sporten torsdag.

Bøhn synes det er greit med gavmilde arrangørlag så lenge dommeren ikke lar seg påvirke.

- At folk er gjestmilde og gavmilde er greit. Hvis du dømmer 50/50, og ikke lar deg påvirke, så ser jeg ikke noe problem med det. Folk kan være gjestfrie og gavmilde, men når man begynner å komme med konvolutter med penger så synes jeg det blir litt annerledes, sier Bøhn.

Bukken og havresekken
Frode Kyvåg uttalte til TV 2 Sporten på onsdag at han ikke trodde det internasjonale håndballforbundet ville ta tak i korrupsjonsskandalene. Bøhn er ikke like pessimistisk.

- De kommer nok til å gjøre et forsøk. Problemet er at i mange av de komiteene som skal rydde opp så sitter det gamle dommere som har vært en del av dette systemet. Det er sikkert ikke lett, men når det blir satt fokus på dette så blir nok folk mer forsiktige, sier Bøhn.