lae (Foto: Håkon Mosvold Larsen/SCANPIX, © PEK )
lae (Foto: Håkon Mosvold Larsen/SCANPIX, © PEK )
vold Julehandel usensurert (Foto: Benjamin Bakken / TV 2)
vold Julehandel usensurert (Foto: Benjamin Bakken / TV 2)

- Voldsmenn ler av rettsvesenet

Byrådsleder Erling Lae frykter lave straffer for grov vold vil gjøre hovedstadens gater utrygge.

Før jul ble 33 år gamle Abdalla Mohammed Abdi utsatt for grov vold midt på Oslos paradegate. Politiet krevde fengsel i seks måneder for gjerningsmannen. Han ble dømt til samfunnstraff i 55 timer.

- Jeg blir veldig provosert over en slik dom som dette. Det er et veldig feil signal å sende ut til befolkningen. Der er i alle fall ikke et forebyggende element, sier tidligere politioverbetjent og leder av voldsavsnittet, Finn Abrahamsen til TV 2 Nyhetskanalen.

Her kan du se hvilke andre forbrytelser som har gitt 55 timers samfunnsstraff

Les også: Grov vold ga samfunnsstraff

Ikke en avskrekkende dom

Byrådsleder i Oslo, Erling Lae, er også rystet over den lave straffen.

- Det går ikke an i forhold til at det her er bevisst spark mot en fyr som ligger nede. Vedkommende kunne mistet livet, eller i alle fall blitt skadet for livet. Det er ren flaks at ikke det skjedde, sier han.

Lae frykter at så lave straffer for grov vold vil føre til mer vold i hovedstaden.

- En straff som utfordrer folks rettferdighetsfølelse på den måten er veldig uheldig fordi det svekker tilliten til rettssamfunnet. Men spesielt uheldig fordi det gjør at unge voldsmenn i grenseland mot voldelige handlinger ler av rettsvesenet og tenker at det ikke får noen konsekvenser allikevel. Og det er veldig farlig.

292908

En unik mulighet

Denne voldsepisoden ble filmet i sin helhet av TV 2s fotograf som tilfeldigvis var til stede . Videoen ble brukt som bevis i retten.

Abrahamsen mener domstolen har gått glipp av en unik mulighet til å bidra til å forebygge vold i samfunnet.

- Det hender at folk har et kamera og fanger opp slike hendelser. Det betyr at domstolen får en unik mulighet til å bedømme slike hendelser. Vanligvis kan det være vanskelig å bevise slike ting, men dette får man servert på et sølvfat. Allikevel utnytter man ikke den muligheten til å forebygge vold i gatene våre.

Formildende omstendigheter

Den 26 år gamle voldsmannen var i utgangspunktet tiltalt for legemsbeskadigelse under særdeles skjerpede omstendigheter. Men dette ble endret til legemsfornærmelse fordi retten mener offeret ikke ble skadet eller var bevisstløs.

I formildende retning ble det også lagt vekt på at fornærmede hadde oppført seg sterkt provoserende overfor gjerningsmannen. Ifølge dommen fra Oslo tingrett skal den fornærmede 33-åringen tidligere på natta ha skjelt ut tiltalte og omtalt moren hans som «prostituert» og «hore».

- Det som er litt spesielt her er at domstolen har akseptert at om noen kaller moren din for en hore, vil de gi formildende straff, sier Abrahamsen.

Se intervjuet med Finn Abrahamsen i videovinduet:

292950

Kort vei til overlagt drap

At fornærmede i denne saken ikke fikk alvorlige skader var en ren tilfeldighet. Abrahamsen mener at i slike tilfeller kan veien fra voldssak til drapssak være kort, og at retten burde ha tatt dette i betraktning.

- Hadde dette vært en drapssak så ville det ligget i grensen til overlagt drap. Det er fordi vedkommende ble provosert fire-fem timer forut for handlingen. Og da har han altså gått og gnagd på dette i lang tid. Men dette har tydeligvis ikke nådd fram i retten, sier Abrahamsen.

Står ikke i stil

55 timers samfunnsstraff for en grov voldshandling kan også være vanskelig å forstå for vanlige folk. Spesielt for dem som har blitt dømt for å kjøre for fort.

- Vanlige borgere, som aldri er i nærheten av voldshandlinger i det hele tatt, blir altså straffet med ubetinget fengsel for å ha kjørt for fort gjerne i en mørk tunnel midt på natta. Det gjør det veldig vanskelig å forstå disse tingene her, sier Abrahamsen.

Les også: Dette gir 55 timer samfunnsstraff

Hva mener du om dommen på 55 timer samfunnsstraff? Si din mening under.