TØFF TID: Venner av paret kan nå bekrefte at de har opplevd en turbulent vinter. (Foto: Falch, Knut/SCANPIX)
TØFF TID: Venner av paret kan nå bekrefte at de har opplevd en turbulent vinter. (Foto: Falch, Knut/SCANPIX)
Prinsesse Märtha Louise, sammen med byrådsleder Erling Lae, foretok den offisielle åpningen av lysfontenen på St. Olavs plass i Oslo 17. mars.  (Foto: SCANPIX/SCANPIX)
Prinsesse Märtha Louise, sammen med byrådsleder Erling Lae, foretok den offisielle åpningen av lysfontenen på St. Olavs plass i Oslo 17. mars. (Foto: SCANPIX/SCANPIX)

Märtha avduket en ekte lysfontene

Prinsesse Märtha Louise er ikke lenger den eneste lysfontenen i Oslo.

Sju år etter at prinsessen fortalte det norske folk at hun ble en lysfontene, tente hun skulpturen «Lysfontene» på ærverdige St. Olavs plass i Oslo tirsdag.

Dermed fikk hun konkurranse fra en 117 meter høy lysskulptur av stål.

- Fantastisk fin

Märtha Louise fikk selv æren av å tenne lysinstallasjonen i anledning gjenåpningen av St. Olavs plass.

- Det er fantastisk flott å se den.

- Kan prinsessen kjenne seg igjen i den?

- Den er fargerik da, vet ikke helt om jeg er det, lo Märtha Louise på spørsmål fra TV 2s reporter.

- Men den er fantastisk fin og kan forandre stemning, forsatte hun.

Prinsesse Märtha Louise er ikke lenger den eneste lysfontenen i Oslo.  (Foto: SCANPIX/SCANPIX)
Prinsesse Märtha Louise er ikke lenger den eneste lysfontenen i Oslo. (Foto: SCANPIX/SCANPIX)

Lysfontenen består av en mengde trekantede stålplater i ulike størrelser som reflekterer lyskunst fra lyskastere i lysbrønnen under.

St Olavs plass har gjenomgått en solid ansiktsløftning. Den var sliten og ukoselig med et stort trafikkryss i midten, men nå håper Oslo kommune at den særegne lysfontenen og den oppgraderte plassen blir et viktig landemerke i bybildet, til glede for både oslofolk og tilreisende, skriver NTB.

Det er arkitektkontoret Aspaas, Cooper Kind AS som står bak oppgraderingen og lysfontenen på St. Olavs plass. Den svenske lyskunstneren Sven Påhlsson har også deltatt i prosjektet.

«Jeg ble en lysfontene»

Prinsesse Märtha Louise sørget selv for at begrepet «lysfontene» havnet på alles lepper da at hun og ektemannen Ari Behn skrev dette i boken «Fra hjerte til hjerte» som de utga etter bryllupet og pilegrimsvandringen i 2002.

«Jeg forestilte meg at jeg gikk i lys, at jeg vasset i det til langt opp på leggen, at alt rundt meg utstrålte et slikt lys. Til slutt var jeg fylt til randen. Jeg ble en lysfontene».