kidnappfar680
kidnappfar680

Betaler sine barns kidnapper

Tommy Hoholm er en av en rekke nordmenn som betaler store summer til personer som har bortført barna deres til utlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Selv har han betalt mer enn 100 000 kroner til kvinnen som bortførte hans to sønner til Slovakia i 2005.

- Dette dreier seg om økonomi. For henne og familien hennes der nede er dette mye penger.

Les også: Norge finansierer kidnapping

Barnehageassistenten Tommy Hoholm fra Øksnes i Nordland snakker om barnebidragene han er pålagt å sende til ekskona hver måned. Slik er reglene NAV må forholde seg til.

Disse to barna har vært kidnappet av sin mor siden juni 2005.
Disse to barna har vært kidnappet av sin mor siden juni 2005.

Barnebidragene skal følge barna, selv om moren verken har samværsrett eller foreldrerett. Og selv om hun er internasjonalt etterlyst gjennom Interpol for å ha bortført to norske statsborgere på 4 og 6 år i 2005.

Kidnappingen

Etter skilsmissen mellom Tommy Hoholm og hans slovakiske kone Martina Palencikova ble det som det ofte blir, en drakamp om barna. I første rettsinstans ble det bestemt at foreldreretten skulle være delt, men Palecikova anket avgjørelsen. Den saken tapte hun, og Tommy ble tilkjent foreldreretten alene.

En julidag i 2005 var Martina på besøk hos sine barn og sin eksmann i Øksnes. Det var da det skjedde. Hun tok med seg de to små guttene, og fikk dem med på sitt pass til Slovakia. Reisen endte i hennes hjemby i nordøst, Liptovsky Mikulasj.

Da TV 2 møtte barnas mor i fjor, understreket hun at hun hadde tatt barna for barna sin skyld, og ikke hennes egen.
Da TV 2 møtte barnas mor i fjor, understreket hun at hun hadde tatt barna for barna sin skyld, og ikke hennes egen.
TV2 møtte Martina på et trangt advokatkontor i den lille byen i januar i fjor. For Martina var det viktig å understreke at hun gjorde dette for barna sin skyld, og ikke hennes egen.

- Jeg var desperat. Jeg følte at norsk rett dikriminerte meg. Hadde jeg vært en norsk kvinne, ville ikke dette ha vært nødvendig. Det skjedde bare fra den ene dagen til den andre. Det var ikke planlagt, fasthold hun da.

Økonomisk motivert

Både privatetterforsker Harald Olsen og advokoat Randulf Riderbo er uenige i påstanden.

- Det virker klart at denne bortføringen var økonomisk motivert, sier Hoholms advokat, Randulf Riderbo.

- Hvilket grunnlag har du for å hevde det?

-Jo, måten hun har forholdt seg til dette på. Hun hadde straks klar papirer som skulle vise at barna var slovakiske statborgere, og kravet om å få utbetalt penger kom relativt umiddelbart.

-Hun hadde alt klart på forhånd. Dette var helt klart planlagt, sier Harald Olsen som har lagt ned mange og lange dager for å få Hoholms barn tilbake. Han har erfaring med en rekke bortføringssaker, og mener systemet legger opp til bortføringer.

- Noe er helt galt. Noe er galt når man kan bortføre barn fra Norge, og så få betalt for det.

Kampen

Tommy Hoholm er sliten er snart fire års kamp for å få barna sine tilbake. Han har reist i skytteltrafikk mellom Øksnes og Slovakia, og sittet runde etter runde i retten. Selv om gjelden har hopet seg opp etter bistand fra privatetterforsker og advokater, er det underligste for han at han hver måned må betale kvinnen som har tatt barna fra han.

Barnas far er overbevist om at det er økonomiske grunner bak kidnappingen.
Barnas far er overbevist om at det er økonomiske grunner bak kidnappingen.

Etter tre og et halvt år, har han betalt Palencikova rundt 100 000 kroner. Det er mye penger i lavkostlandet Slovakia. Det er heller ikke ubetydelig for en som blir lønnet som barnehageassistent i Nordland.

- De har jo ingen god pensjonordning der nede. For henne og hennes eldre foreldre er dette gode penger, sukker Hoholm.

Nytt håp

Håpet om å få de to små guttene tilbake til Norge er imidlertid tent på nytt. I januar i år ble Martina Palencikova pågrepet av politiet på Heathrow flyplass i London.

Hun er nå frattat reisedokumenter, og signalene fra bristisk til norsk politi tilsier at det kun gjenstår formaliteter før hun blir utlevert til Norge.

Dermed vil det kunne gå lang tid før barna får kontakt med noen av sine foreldre. Og, det er dette som etter alt å dømme ser ut til å ha fått slovakiske myndigheter til å ha snudd i saken. Den 16. april vil de gjøre en ny vurdering av om barna skal tilbakeføres til faren i Øksnes. Tegn tyder på at det er det som vil skje. Advokat Randulf Riderbo forteller at slovakiske myndigheter allerede har henvendt seg med spørsmål om hvor barna kommer til å bo om de blir returnert.

Det finnes neppe noen vinnere i en slik sak. Heller ikke de to små barna fra Øksnes. Etter snart fire år i et nytt lokalmiljø, har de lært et nytt språk, og lært nye vaner og venner å kjenne. Nå kan de måtte rives vekk fra det kjente igjen.