vold Julehandel usensurert (Foto: Benjamin Bakken / TV 2)
vold Julehandel usensurert (Foto: Benjamin Bakken / TV 2)

Grov vold ga samfunnsstraff

Sparket, spyttet og slo brutalt ned en mann på Karl Johan i Oslo - ble dømt til 55 timer samfunnsstraff.

Før jul ble 33 år gamle Abdalla Mohammed Abdi utsatt for grov vold midt på Oslos paradegate. Politiet krevde fengsel i seks måneder for gjerningsmannen. Han er nå dømt til samfunnstraff i 55 timer.

TV 2 filmet tilfeldigvis den brutale nedsparkingen på Karl Johans gate den 5. desember i fjor. Takket være blant annet TV 2s fotograf, som fulgte etter voldsmannen, ble han pågrepet av politiet rett etter.

Se det brutale overfallet her (vi advarer mot sterke bilder):

278128

- Sterkt å se på video

En da 25 år gammel norsk-somalier ble tidligere i år tiltalt for legemsbeskadigelse under særdeles skjerpede omstendigheter. Under rettssaken i Oslo tingrett la påtalemyndigheten ned påstand om fengsel i seks måneder.

- Vi fikk servert en sak som var enkel bevismessig, siden det hele var filmet. Dette er en hendelse som dessverre skjer ganske ofte, men det er sterkt når man ser det på video. Allmennpreventive hensyn taler for en streng reaksjon, når hele Norge har sett hendelsen, sa politiadvokat Andres Strand i Oslo politidistrikt til TV 2 Nyhetene 17 februar i år.

Reagerer på dommen

Sist fredag falt dommen i Oslo tingrett. Norsk-somalieren (26 år nå, red. anm.) ble dømt til 55 timer med samfunnsstraff. Tidligere sjef for voldsavsnittet ved Oslo politidistrikt Finn Arbrahamsen er provosert over dommen.

- Jeg reagerer på at det i det hele tatt gis samfunnsstraff i en slik sak som dette. Dette er en altfor alvorlig sak til at man skal gi samfunnsstraff. Han burde ha fått en streng ubetinget fengselsstraff, sier Finn Abrahamsen.

- Når vi vet hvor alvorlig situasjonen har vært i Oslo og andre byer den siste tiden, så blir det helt feil å bruke samfunnsstraff i slike saker, fortsetter Abrahamsen.

Se TV 2 Nyhetenes reportasje (vi advarer mot sterke bilder):

292877

«Provoserende oppførsel»

26-åringen ble dømt for legemsfornærmelse, fordi retten mener 33-åringen ikke ble skadet eller var bevisstløs etter slagene og sparkene.

I formildende retning har retten lagt vekt på at fornærmede hadde et betydelig ansvar for opptakten til voldshandlingene. I dommen heter det at «handlingene hadde neppe skjedd uten fornærmedes forutgående provoserende oppførsel».

- Jeg mener dette er en riktig dom fordi forut for denne voldsutøvelsen fra min klient var det omstendigheter som var svært provoserende for ham. Hans voldsutøvelse er en ren respons for denne forutgående provokasjonen, sier 26-åringens forsvarer Petter Bonde til TV 2 Nyhetene.

Vurderer anke

I følge dommen fra Oslo tingrett skal den fornærmede 33-åringen tidligere på natta ha skjelt ut tiltalte og "...han omtalte tiltaltes mor som "prostituert" og "hore". Tiltalte ble sint...". På et tidspunkt før voldsepisoden skal fornærmede også ha truet med en stein. Men retten skriver i dommen: "Likevel gikk tiltalte langt over grensene for gjengjeldelse av provokasjoner."

Påtalemyndigheten vurderer å anke dommen. Finn Abrahamsen mener dommen fra Oslo tingrett strider med folks rettsoppfatning.

- Samfunnsstraff passer godt til annen type kriminalitet enn vold. Vold bør straffes med ubetinget fengsel, særlig i et slikt alvorlig tilfelle som vi her har vært vitne til, sier Abrahamsen.