Alt er klart i forkant av rettssaken mot Josef Fritzl.  (Foto: HELMUT FOHRINGER/EPA)
Alt er klart i forkant av rettssaken mot Josef Fritzl. (Foto: HELMUT FOHRINGER/EPA)

2000 pressefolk venter på Fritzl

I dag møter Josef Fritzl i retten i St. Pölten.

TV 2-reporter Kjetil Iden er på plass i Østerrike for å følge rettssaken mot Fritzl.

74 år gamle Fritzl blei arrestert i april i fjor etter at det ble avslørt at han i 24 år hadde holdt datteren Elisabeth i fangenskap i kjelleren i huset deres i den østerrikske byen Amstetten.

Venter på Fritzl

Interessen for det som kalles «århundrets forbrytelse» er enorm.

- Her utenfor Landesgericht i St. Pölten har media tatt oppstilling. Det er ventet at så mange som 2000 mediefolk er på plass i morgen tidlig for å dekke det som blir kalt en av de verste kriminalsakene i østerriksk historie, sa Kjetil Iden i en rapport til TV 2 Nyhetskanalen søndag morgen.

Se utdrag fra TV 2 Nyhetskanalens sending.

98 plasser i rettssalen er satt av til presse. Langt de fleste er forbeholdt østerriksk presse, men noen internasjonale medier får også følge med på deler av rettssaken.

TV 2s reporter er tildelt plass i rettssalen. Les hans rapporter på tv2nyhetene.no fra mandag morgen.

Nekter for drap

Søndag opplyser Fritzls forsvarer Rudolf Mayer at Fritzl vil erkjenne skyld på de fleste tiltalepunkter. Fritzl står blant annet tiltalt for voldtekt, incest og frihetsberøvelse. Han nekter imidlertid skyld for drap og slaveri.

Rudolf Mayer er Fritzls forsvarer.  (Foto: LILLI STRAUSS/AP)
Rudolf Mayer er Fritzls forsvarer. (Foto: LILLI STRAUSS/AP)

Advokaten sier ifølge nyhetsbyrået AP at Fritzl er nervøs før rettssaken tar til og at han angrer på det han har gjort. Se intervju med Mayer nederst i artikkelen.

- Født til voldtekt

En 130 sider psykiatrisk rapport blir en tung del av rettssaken. Gjennom seks lange intervjuer med Fritzl har psykiateren Adelheid Kastner forsøkt å finne ut hvordan det er mulig for et menneske å holde sin datter innesperret i en kjeller i 24 år, voldta henne jevnlig og holde deres felles barn i fangenskap.

Ifølge nettstedet oe24.at gir hennes rapport få svar, men Fritzls barndom trekkes fram som bestemmende for hans videre utvikling.

- Jeg er født til voldtekt, skal Fritzl ha sagt under intervjuene ifølge NTB.