Flere hus fikk store skader under raset i Namsos. (Foto: TV 2)
Flere hus fikk store skader under raset i Namsos. (Foto: TV 2)

Rasofre får flytte hjem

Noen av beboerne ved det rasrammede området i Namsos kan få flytte hjem allerede søndag. De første undersøkelsene geologer har gjort på stedet, viser at det er liten fare for nye ras.

- Vi tar prøver der vi kommer til, sier sjefingeniør i NVE, Mads Johnsen, til NRK.

De første resultatene kom lørdag kveld, og de var oppløftende. Det er liten fare for nye ras, og det gjør at beboerne i 10-15 hus sør for rasområdet kan få vende hjem igjen - kanskje allerede søndag.

- Det er trygt å flytte tilbake til de husene som ikke er direkte berørt av raset, sa teknisk direktør Kjell Karlsrud ved Norges Geotekniske Institutt til TV 2-reporter Mariel Mellingen klokken 09 søndag morgen.

Se utdrag fra intervjuet:

292216

Men det kan ta flere måneder før de som ble evakuerte nord for rasstedet i Kattmarkveien i Namsos, kan flytte hjem.

Rundt 100 personer er berørt av rasulykken, og mange av dem kan komme til å måtte vente til over sommeren før de får returnere til husene sine ettersom bygningene er uten veiforbindelse

- Erfaringsmessig må man la et slikt ras ligge i noen måneder, slik at kvikkleira blir fastere og man kan gå inn med maskiner og etablere ny atkomst. Det vil i hvert fall gå fram til sommeren før man kan starte med anleggsarbeid i rasgropen, sa Kjell Karlsrud i Norges Geotekniske Institutt (NGI) til NTB lørdag.

(NTB/TV 2)