SNUOPERASJON. Statsråd Trond Giske mente dommen om politisk reklame var uklar og prinsippløs, og fikk langt i retning av å bekrefte at regjeringen ville anke. Nå vil han heller trolig ha strenge reguleringer på reklamen.  (Foto: SCANPIX/SCANPIX)
SNUOPERASJON. Statsråd Trond Giske mente dommen om politisk reklame var uklar og prinsippløs, og fikk langt i retning av å bekrefte at regjeringen ville anke. Nå vil han heller trolig ha strenge reguleringer på reklamen. (Foto: SCANPIX/SCANPIX)

Fortsatt forbud mot politisk tv-reklame

Regjeringen sier det vil fortsatt være forbudt med politisk TV-reklame i Norge.

Tirsdag gikk Norges ankefrist ut etter at en enstemmig menneskerettighetsdomstol i Strasbourg før jul slo fast at myndighetene ikke kan forby politisk tv-reklame.

Fortsatt forbud

Regjeringen anker ikke dommen i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) i Strasbourg, men det vil fortsatt være forbudt med politisk TV-reklame i Norge. Dette kom frem i en pressemelding fra regjeringen onsdag formiddag.

Samtidig er det besluttet at skal små partier få NRK-dekning for å leve opp til kravene til EMD.

- Vi har kommet fram til en løsning hvor også de små partiene får redaksjonell dekning i valgsendingene. Det gjøres ved at NRK-plakaten endres slik at dette blir ivaretatt. Vi mener dette tilfredsstiller kravet fra EMD om at små partier skal slippe til i valgkampen, uten at vi må åpne opp for tv-reklame, sier kultur- og kirkeminister Trond Giske.

Les hele dokumentet fra EMD her. (PDF-format)

Forventet ulike reguleringer

Før pressekonferansen skrev NRK at regjeringen ville gå inn for strenge reguleringer. Det kunne være begrensninger på pengebruk og sendetider, i tillegg til pålegg til kanaler om å sende en viss mengde reklame for alle partier før et valg.

Men under pressekonferansen onsdag ble det klart at regjeringen likevel ikke vil tillate politisk reklame på TV.

Hva mener du om politisk reklame? Si din mening her.

Endring i NRK-plakaten

NRK-plakaten inneholder idag følgende tekst:

«NRK skal bidra til å fremme den offentlige samtalen og medvirke til at hele befolkningen får tilstrekkelig informasjon til å kunne være aktivt med i demokratiske prosesser.»

Departementet legger opp til at dette punktet får følgende tillegg:

«NRK skal ha en bred og balansert dekning av politiske valg. Samtlige partier og lister over en viss størrelse omtales normalt i den redaksjonelle valgdekningen.»

TV 2 vil ha politisk reklame

Det var TV Vest som tok prinsippsaken inn for domstolen i Strasbourg, etter å ha kjempet en lang kamp i norske rettsinstanser. Retten kom frem til at forbudet mot politisk reklame i fjernsynet krenker ytringsfriheten.

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, sa til tv2nyhetene.no i etterkant av dommen at han mente det var en korrekt avgjørelse.

- Hele det offentlige rom er allerede full av politisk reklame. Avisene er det i valgtider, og det henger plakater i bybildet. Da er det meningsløst at det ikke skal være mulig med politisk reklame i fjernsynet, sa han.

TV 2 har tidligere sagt at de kommer til å selge plass til politisk reklame.

- Jeg mener at det er en selvfølge at TV skal behandles på samme måte som andre medier. Selv om jeg også forstår at det kan være behov for reguleringer, sa administrerende direktør i TV 2 Alf Hildrum etter at dommen var falt i Strasbourg.

Les også: Politikerne booker allerede reklame på TV 2

I mai i fjor behandlet House of Lords en tilsvarende sak fra Storbritannia som fikk motsatt utfall.