vei_2_680
vei_2_680

To kilometer ny motorvei

Veidirektoratets forslag til ny transportplan vil bare gi to kilometer med ny motorvei årlig frem til 2019.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag legger regjeringen frem sitt forslag til en Transportplan (NTP) for Norge for en ti-års periode. Drøyt to kilometer med ny motorvei årlig frem til 2019 blir resultatet dersom forslaget følges.

2,5 mrd til vei

I forslaget står det følgende:

«Med de foreslåtte prioriteringene av mindre og målrettede investeringstiltak (...) og fullføring av igangsatte prosjekter og prosjekter som er prioritert for perioden 2006-2009, blir det bare 2,5 milliarder igjen til nye, store inversteringsprosjekter frem mot 2009.»

To km årlig

- En helt ny firefelts motorvei koster et sted mellom 120 og 150 millioner kroner kilometeren meteren. I Østfold har kostnadene blittmindre. Men langs E6 igjen, fra Gardermoen mot Kolemoen, opererer vi med en pris på sju-åtte milliarder for seks mils vei, sier utbyggingsdirektør Lars Aksnes i Vegdirektoratet til Aftenpostens papirutgave.

2,3 milliarder gir dermed drøye to mil med ny motorvei, fordelt på de ti årene NTP-en dekker. Eller drøyt to kilometer med ny vei i året, i tillegg til allerede igangsatte prosjekter, skriver avisen.

Hvis de rødgrønne partiene kaster inn 30 milliarder ekstra kun til motorvei, blir det ca. tre mil ny motorvei i året.

Norge har i dag drøyt 30 mil med firefelts motorvei, mens vårt naboland Sverige har 200 mil med motorvei.