Regjeringen med finansminister Kristin Halvorsen (th), statsminister Jens Stoltenberg og samferdselsminister Liv Signe Navarsete (tv) i fremste rekke møttes søndag på Thorbjørnrud hotell på Jevnaker for å starte arbeidet med statsbudsjettet for 2010.  (Foto: Sigurdsøn, Bjørn/SCANPIX / SCANPIX)
Regjeringen med finansminister Kristin Halvorsen (th), statsminister Jens Stoltenberg og samferdselsminister Liv Signe Navarsete (tv) i fremste rekke møttes søndag på Thorbjørnrud hotell på Jevnaker for å starte arbeidet med statsbudsjettet for 2010. (Foto: Sigurdsøn, Bjørn/SCANPIX / SCANPIX)

Ledigheten viktigste sak i budsjettarbeidet

Tautrekkingen om neste års statsbudsjett er i gang.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Det viktigste blir å sikre arbeidsplassene, sa statsminister Jens Stoltenberg til TV 2 Nyhetene.

Sammen med statsrådene stilte han på Thorbjørnrud Hotell på Jevnaker i Oppland for å begynne arbeidet med statsbudsjettet for 2010.

Stoltenberg innrømmer at det kan bli krevende, men lover at Norge skal være best i klassen når det gjelder lav arbeidsledighet.

(Se intervju med Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen i videovinduet øverst i artikkelen)

- Norge skal være best

- Det blir krevende fordi Norge skal være et annerledes land. Det betyr at vi skal satser mer på å sikre arbeidsplasser enn andre land i Europa. VI skal lykkes bedre og vi skal være best på å sikre arbeidsplasser.

- Hvilke saker må da vike?

- Det er ingen motsetninger. Vi håper å få en dobbel gevinst ved å sikre arbeidsplasser, sier statsministeren selvsikkert.

Det er fortsatt langt fram, men allerede nå er det klart at statsbudsjettet for neste år kommer til å være sterkt preget av den økonomiske krisen.

Før jul gikk man ut fra at krisen ville være på hell mot slutten av 2009. Men da regjeringen møttes til sin første budsjettkonferanse for 2010 søndag, var det klart at krisen og en ventet sterk økning i arbeidsledigheten, kom til å stå sentralt i det videre arbeidet.

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) vil ikke anslå hvor stor ledighet regjeringen legger til grunn for budsjettarbeidet.

Regjeringen med finansminister Kristin Halvorsen (th), statsminister Jens Stoltenberg og samferdselsminister Liv Signe Navarsete (tv) i fremste rekke møttes søndag på Thorbjørnrud hotell på Jevnaker for å starte arbeidet med statsbudsjettet for 2010. (Foto: Sigurdsøn, Bjørn/SCANPIX)

- Miljø er viktig

- Det er viktig at vi bekjemper arbeidsledigheten på kort sikt, men at vi også skjønner hvor vi skal framover. Budsjettet må fokusere på de store utfordringene vi vet vi kommer til å slite med når finanskrisen er over. Og det er klimaspørsmålet, sier Halvorsen til TV 2 Nyhetene.

Dette er regjeringens siste sjanse til å oppfylle løftene i Soria Moria.

- Vi har satt oss høye mål og sånn må det være. Vi må ha noe å strekke oss etter, mener finansministeren

Regjeringen skal sitte samlet fram til tirsdag for å diskutere budsjettet og det ventet å bli en hard dragkamp mellom partiene og de ulike statsrådene.

Hvem som vinner fram med kravene de neste dagene får vi først vite når budsjettet legges fram i oktober.