Bjarne Berntsen, Norge  (Foto: Hansen, Alf Ove/SCANPIX)
Bjarne Berntsen, Norge (Foto: Hansen, Alf Ove/SCANPIX)

Ber Berntsen glemme EM-medalje

TV 2s fotballekspert Frode Olsen tror det norske kvinnelandslaget kan glemme å spille om medaljer i EM.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Damelandslaget har som regel vært en medaljefavoritt eller medaljeoutsider i internasjonale mesterskap. Men etter to strake tap, åtte baklengsmål, Røa-jentenes landslagsnekt og Ane Stangelands Horpestads farvel til fotballen mener Frode Olsen at Norge for første gang reiser til et mesterskap uten å kunne blande seg inn i medaljestriden.

- Spørsmålet er jo om Bjarne Berntsen i løpet av de fem månedene som gjenstår til EM klarer å komponere laget slik at det kan bli slagkraftig nok. Jeg er i tvil, og jeg tror kanskje at vi må gå inn i et mesterskap uten å ha de helt store forhåpningene om at Norge reelt sett skal kunne kjempe om medaljer. Det blir en annerledes hverdag enn vi er vant til for det norske damelandslaget, sier Olsen.

Tyskland i EM-premieren
Fotball-EM spilles i Finland og Norge åpner mot regjerende mester Tyskland 24. august i Tampere. Det er en reprise av EM-finalen for fire år siden. Deretter venter Island i Lahti før gruppespillet avsluttes mot Frankrike i Helsinki 30. august. Landslagssjef Bjarne Berntsen innrømmer at de er betydelig svekket, spesielt defensivt.

- Det er ingen tvil om at vi har en stor utfordring. Det vi må være mest tålmodig med er å bygge opp et nytt forsvar siden det er i forsvarsleddet vi har mistet de fleste spillerne, sier landslagssjefen til TV 2 Sporten.

- Når du setter inn urutinerte spillere med dårlig erfaring fra internasjonal toppfotball som møter jenter som holder et høyere nivå så er det ganske naturlig at de trenger lang tid for å bli samspilte. Og det ser en jo tydelig i antall baklengsmål, påpeker Frode Olsen.

Åtte baklengsmål
De to første kampene i 2009 gir ikke de store forhåpningene til mesterskapet. Tap 1-5 mot Sverige. Deretter tap 1-3 for Island. I kveld venter Danmark i portugisiske Algarve før OL-finalist USA er motstander mandag. Men kaptein Ingvild Stensland minner om at oppkjøringa til EM i England for fire år siden også inneholdt begredelige resultater.

- Foran EM i 2005 tapte vi nesten alle kampene før mesterskapet, men tok likevel EM-sølv. Det er tøft å tape fotballkamper, men vi har fortsatt trua, sier Lyon-spilleren til TV 2 Sporten.

Liten tid
Frode Olsens største bekymring er at tiden er i ferd med å renne ut for landslaget med tanke på EM i Finland.

- Problemet er at det er få samlingsdøgn for et landslag. Og det betyr færre kamper enn det er på klubblaget for å kunne rette på ting. Forbundet, trenere, støtteapparat og jentene selv må være klar over at vi ikke lenger er i førersetet slik det ser ut nå, påpeker Olsen som tidligere har trent Klepps kvinnelag.