harlembonde (Foto: Torstein Blackwood, AFP/Lise Åserud, SCANPIX)
harlembonde (Foto: Torstein Blackwood, AFP/Lise Åserud, SCANPIX)

Gro og Kjell Magne renvasket for pensjonsjuks

Økokrim fortsetter etterforskningen av tre stortingspensjonister.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Anders Tallerås, Magnus Stangeland og Thor-Erik Gulbrandsen blir etterforsket videre av Økokrim.

De er under etterforskning for å ha fått utbetalt urettmessig mye pensjon fra Stortinget.

Ikke videre etterforskning

I februar ble det kjent at Økokrim startet etterforskning mot de seks tidligere stortingsrepresentantene. De seks har fått for mye utbetalt i pensjon etter den såkalte 75-årsordningen der kravet er at summen av alder og funksjonstid på Stortinget skal være minst 75 år.

De to tidligere statsministerne, Gro Harlem Brundtland (Ap) og Kjell Magne Bondevik (KrF) blir ikke etterforsket videre av Økokrim. Det samme gjelder Tore Austad. Høyrepolitikeren fra Skedsmo satt som Statsråd i Kirke- og undervisningsdepartementet i Kåre Willochs regjering fra 1981-1983.

Det var i slutten av august at Riksrevisjonen avdekket uregelmessige pensjonsutbetalinger til seks tidligere stortingsrepresentanter. Riksrevisjonen og leder Jørgen Kosmo slo fast at at Kjell Magne Bondevik, Magnus Stangeland og de fire andre tidligere toppolitikere hadde mottatt i alt 5,7 millioner kroner i pensjon som de ikke hadde krav på.

Nå er altså tre renvasket for anklagene. Dette betyr at Økokrim ikke finner det sannsynlig at disse tre har gjort en tilsiktet kriminell handling selv om det har fått for mye utbetalt i stortingspensjon.

Risikerer tiltale

Pensjonssaken skapte en voldsom mediestorm og offentlig debatt. Avsløringen førte til oppvask i pensjonsregelverket på Stortinget. I september vedtok Stortingets presidentskap å nedsette et granskingsutvalg for å komme til bunns i saken. Men også riksadvokaten engasjerte seg i saken, noe som igjen førte til at Økokrim startet etterforskning.

- Det kom som lyn fra klar himmel. Jeg har vært i god tro, og at det var riktig det jeg hadde fått. Men vi vet ikke. Vi får se, sa Magnus Stangeland til TV 2 Nyhetene tidligere i år på spørsmål om beskyldningene. Det har ikke lykkes TV 2 å komme i kontakt med Stangeland etter dagens utvikling i saken.

Senterpartiveteranen satt på Stortinget i 12 år og er en av dem som nå blir videre etterforsket av Økokrim. Sammen med Anders Tallerås og Thor-Erik Gulbrandsen risikerer han nå tiltale.

I januar konkluderte et granskingsutvalg med at de seks stortingspensjonistene ikke hadde oppfylt vilkårene for rett til pensjon i hele perioden de hadde vært i ordningen (75-årsordningen). Grunnen var at utvalget mente de hadde hatt inntekt som var over den lovlige grensen. Nå er saken mot tre av de seks henlagt av Økokrim.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ETTERFORSKES FOR BEDRAGERI: Strafferammen for bedrageri er seks år i fengsel. (Foto: Montasje/TV 2/SCANPIX)

Urettmessig hengt ut

Riksrevisor Jørgen Kosmo fikk hard kritikk etter at Riksrevisjonen i sin rapport hadde urettmessig hengt ut også stortingsrepresentantene Thorbjørn Berntsen og Erik Dalheim.

Disse to ble frikjent i granskingsutvalgets rapport.

Ifølge Riksrevisjonens rapport som utløste pensjonsrabalderet i august, hadde politikerne til sammen fått utbetalt 5,7 millioner kroner i urettmessig pensjon.

Den øvre grensen på hva stortingspolitikerne kan tjene etter pensjonsreglene på Stortinget utgjør 431.640 kroner.