Heks 5
Heks 5

Har du heksesot i huset ditt?

Det fester seg som et svart, klebrig belegg på vegger og tak, men også inni skuffer og skap. Men hva kommer det av og hvem er heksa? Heksesot er et nytt fenomen, som stadig flere husbrukere blir rammet av.

Fenomenet ble først oppdaget i Norge i 2004, og fikk navnet heksesot av daglig leder i Mycoteam, Kolbjørn Mohn Jensen. Han har i vinter blitt nedringt av fortvilte husbrukere som plutselig har fått svarte leiligheter.

Bare de siste ukene, har de fått opptil 5 henvendelser daglig på fenomenet heksesot, og Mohn Jensen tror problemet er stadig økende.

Mycoteam
Mycoteam

Hvem er heksa?
Heksesot i boliger har oppstått etter at skadelige løsemidler ble fjernet fra maling og bygningsmaterialer, og erstattet med mer miljøvennlige produkter. Disse materialene bruker mye lenger tid på å tørke enn før, og det er dampen fra disse materialene som trekker til seg sotpartikler i lufta, og fester seg som et klissete belegg på vegger og tak, men også inni skuffer og skap.

Hvem har ansvar?
Kolbjørn Mohn Jensen forteller at 95 % av stoffene som avgir dampen som skyldes heksesot, er fra materialer i byggekonstruksjonen, og bare 5 % er fra materialer huseier selv har dratt inn i huset.

Det er damp fra skapstammer, overflatebelegg, lakk, maling, lim samt mykgjørere i for eksempel plast, som skaper problemet.

Siden årsakene er så sammensatt, har forbrukere slitt med at ingen vil ta ansvar for problemet.

- Noen skylder på peisprodusenten, noen på maleren, noen på totalentreprenøren og noen skylder på husbrukeren. Her går alle i skyttergravene og skyter på hverandre. Men nå er det på tide at alle kommer seg opp av skyttergravene og samler seg i en felles kamp for å drive ut heksa! er oppfrodringen fra Mohn Jensen.

Krav på erstatning
Forbrukerrådet mener at heksesot er en opplagt reklamasjonssak, og at kunden har krav på erstatning. Dersom det er slik at kunden kunne har unngått problemet ved for eksempel å lufte godt den første vinteren i et nytt hus eller etter en oppussing, men ikke har blitt opplyst om dette på forhånd, kan ikke husbrukeren får skylda for problemet. Da kan heksesot anses som en mangel ved boligen.

- Kunden har da krav på en kostnadsfri utbedring, og i den grad utbygger ikke har vilje eller evne til dette, så vil han ha krav på erstatning for de utgiftene han blir påført for å reparere disse feilene, slår juridisk rådgiver i Forbrukerrådet, Paal Bjønness fast.

Bransjen tar tak
Fenomenet er så nytt, at da TV 2 hjelper deg tok kontakt med Boligprodusentenes forening, hadde de ikke engang hørt om heksesot. Men etter å ha satt seg nærmere inn i problemstillingen, tar de nå tak i problemet.

- Her trenger vi mer kunnskap, og da må vi forske, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening.

- Vi har allerede skaffet penger til et forprosjekt, som vi håper å utvikle til et hovedprosjekt sammen med husbanken. Først må vi finne ut av hva aller andre har funnet ut om heksesot rundt omkring i verden. Så vil vi invitere med oss malingprodusenter, husprodusenter, kjøkkenprodusenter og se om vi sammen kan finne en god løsning på denne utfordringa her.

Boligprodusentene vil også sørge for å få med et eget kapittel om heksesot i sine bruksanvisninger for boliger, som deres medlemmer gir til sine kunder.

Slik unngår du heksesot

Heksesot oppstår første til andre vinteren i et nybygg eller etter oppussing av et brukt hus.

Dette kan du gjøre for å unngå, eller i hvert fall minke, problemet:

- Sørg for god utlufting første fyringssesong

- Du kan prøve å "bake ut heksa" gjennom høy temperatur etterfulgt av full utlufting noen ganger etter oppussing eller i løpet av vinteren i nytt hus.

- Unngå bruk av duftlys, stearinlys med tykk veke og oljelamper den første vinteren, helst også den andre vinteren.

- Lamper og ovner som gir høy temperatur vil gi kraftige luftstrømmer som kan avsette sotpartikler og bidra i heksesotproblematiken. Begrens altså bruken av dissse. Bruk av led-lamper og sparepærer gir både økonomisk gevinst og mindre sotflekker.

(Kilde: Mycoteam)