Er du i Oslo og vil få med deg en sjeldenhet? Ta turen til Speilsalen på Grand Hotel før klokken 15 i dag.

Konger av gull

Her kan du få et glimt av den kanadiske «Maple Leaf»-mynten, som er verdt godt over 20 millioner kroner, er en halv meter i diameter, og så stor og tung at det må to mann til for å løfte den. Ikke overveiende praktisk å ha i lommeboken, med andre ord.

Men så er det heller det å vise verden at de er konger av gull, at det statlige, kanadiske myntverket har produsert gigantmynten.

- De har et av verdens største gullraffineri, de lager verdens reneste gull, og de er en av de største eksportørene av investeringsgull. De har rett og slett valgt å vise at de er kongen av gull, dette er verdens største gullmynt, og den kommer i Guiness rekordbok. Det tror jeg er årsaken til at gullet er utgitt, sier direktør i Samlerhuset, Ole Bjørn Fausa.

Se video da mynten ble avduket på direkten på TV 2 Nyhetskanalen.

Nordmenn vil kjøpe mynten

Han har fått æren av å avduke gullmynten. Det var nemlig ingen tvil om hva svaret skulle være da Samlerhuset ble spurt om de ville stille ut mynten i Norge.

- Det er en så fantastisk anledning som vi ikke kunne si nei til. Det gir folk muligheten til å komme og se verdens største myntklenodium, sier han.

Mynten er nå på verdensturné til mange hovedsteder rundt i Europa og USA. Etter turneen skal mynten selges. Men hvem er det som kjøper en mynt til over 20 millioner kroner?

- Først og fremst investorer, men det kan også være noen knallrike myntsamlere som kan være interessert i den. Det som er litt artig er at det er 2-3 norske interessenter til mynten, så hvis vi er maks heldig så kan mynten komme tilbake til Norge, smiler Fausa.

Identiteten til de myntinteresserte nordmennene er imidlertid en godt bevart hemmelighet.