Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

maanedsgrafikken_februar09 (Foto: Storm Weather Center)
I fjor var det nesten vårlig i februar. Både Oslo og Kristiansand var middeltemperaturen seks grader høyere enn normalt og februar 2007 går inn i historien som den tredje mildeste februar måned i Oslo.

I år var det en helt annen historie. Middeltemperaturene lå stort ned mot en grad under det normale i hele landet. I indre strøk på Østlandet og på Finnmarksvidda var det hele to-tre grader kaldere.

På Vestlandet og østafjells må en tilbake til 2001 for å finne en kaldere februar måned! Røros målte knitrende -34,9 grader den 11.!

Uvanlig mildt

Men ett sted skiller seg ut, Svalbard. I Longyearbyen lå middeltemperatur hele fem grader høyere enn normalt!

Det var først og fremst starten på februar som var kald. Siste halvdel var stort sett litt mildere enn normalt. Den 24. målte Veggli i Numedal 10,1 grader.

Tørt lengst nord og lengst sør

Nedbørmessig var februar som normalt i det meste av landet. Unntakene var Finnmark og deler av Sørlandet som slapp unna med nær halvparten av det normale, og Østlandet som fikk mer nedbør enn normalt.

Nesten snørekord i Oslo

I Oslo-området falt det nesten dobbelt så mye nedbør som normalt. Der kom alt som snø, og det gjorde februar 2009 til den mest snørike siden 1987. På Blindern var den midlere snødybden på 46 cm i februar med maksimal snødybde på 67 cm.

Nord-Norge og Trøndelag hadde stort sett lite snø, men helt i slutten av måneden gjorde kraftige snøfall at snødybden økte til en meter i Tromsø. Snø og vind øker skredfaren, og en 23 år gammel kvinne døde etter å ha blitt tatt av skred i Kroken i Tromsø.

Like mye snø som det kom i Oslo da Janne Møller-Stray måtte grave frem bilen 22. februar blir det ikke denne uken. Men ikke sett snøskuffen i garasjen riktig ennå. (Foto: Kyrre Lien / SCANPIX)