Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Atopisk eksem, også kalt barneeksem, har lenge vært en mystisk og uhelbredelig hudsykdom. Den rammer mellom 10 og 15% av alle barn. De fleste vokser det av seg, men omkring 2 % må leve med kløe og eksem resten av livet.

Nettprat

Her er et av spørsmålene fra nettpraten:

Vår datter på 9 mnd. har atopisk eksem. Vi går på babysvømming i et basseng hvor det er klorvann. Vår lege sa det var greit, men er dette tilrådelig dersom det er en barriere-defekt?

Hudlege Claus Lützow-Holm svarte: Så lenge barnet ikke blir verre i huden så er ikke klorbasseng galt, men dere kan smøre med god fuktkrem både før og etter, så pleier det å gå bra.

Les alle svarene nederst på siden.

-Skyldes genfeil

I 2006 gjorde forskningen endelig en betydelig oppdagelse.

-Det slo ned som en bombe i hudlegekretser da de fant ut at atopisk eksmen ser ut til å skyldes en genfeil, forteller Claus Lützow-Holm, som er spesialist i hudsykdommer.

Genfeilen gjør at atopisk hud får en barreiere-defekt som tillater fuktighet å sive ut av huden. Samtidig trenger det vi er i kontakt med lettere inn i huden.

-Huden er både tørrere og mer ømfientlig enn normal hud. Det kan også være årsak til at mange etterhvert utvikler allergier. Huden beskytter dem rett og slett ikke så godt mot "inntrengere", forklarer Lützow-Holm.

-Snart kommer intelligente kremer

Det positive med denne oppdagelsen for pasientene, er at det nå foregår mye utprøving og forskning på kremer som skal bøte på barreiere-defekten genfeilen skaper.

-Om få år vil vi se mange slike intelligente kremer på markedet, hevder hudlege Lützow-Holm.

Hudlege Claus Lützow-Holm svarte på nettprat etter sendingen. Les alle svarene nedenfor.