rusmamma (Foto: Privat)
rusmamma (Foto: Privat)

Ble narkoman på institusjon

Han fikk sitt første møte med narkotika på en barnevernsinstitusjon. Nå angrer moren på at de i det hele tatt ba om hjelp.

Gutten har i løpet av de tre siste årene vært plassert på elleve institusjoner over hele landet.

- Han har alltid vært en fantastisk gutt. Han hadde mange kamerater rundt seg og likte seg på skolen, sier Anne-Margrethe Stokken.

Ba om hjelp

Hun forteller at sønnen fikk en ADHD-diagnose i elleveårsalderen. To år etter innså hun med tungt hjerte, at hun måtte be om hjelp. 13 år gammel blir han hentet og plassert på en barnevernsinstitusjon.

- Jeg har alltid hatt klokkertro på hjelpeapparatet. Da vi fikk tilbud om institusjonsplass hadde jeg tro på at de skulle hjelpe ham. Han flyttet inn der som 13 åring. To dager etterpå ruser han seg med narkotika for første gang, forteller den fortvilte moren.

På elleve institusjoner

Det har kostet henne å stille opp til intervju. Men hun kom fram til at det var viktig å vise ansikt. Dette er noe som kan ramme alle, sier moren.

- Hvis ingen av oss foreldre tør å fortelle om dette, så tror jeg at vi svikter ungene våre, sier hun.

I dag må Anne-Margrethe reise i femten timer for å besøke sønnen sin. De tre siste årene har gutten vært plassert på elleve institusjoner over hele landet.

- Så langt har han ruset seg på alle institusjonene han har vært på.

Med lederstilling og familie hjemme er det vanskelig å pendle. Som TV 2 Nyhetene fortalte fredag må tre av ti barn ut av hjemfylket for å få hjelp.

Les mer: Barnevernsbarn sendes landet rundt

- Det er tungt at det nå er en dagsreise for å besøke ham. De er jo bare barn. Og de er kanskje barn som trenger ekstra mye oppfølging, med familie tett på. Det eneste som er sikkert er at de feile miljøene er overalt, forteller hun.

Lovverket et hinder

Hun opplever at de fleste i barnevernet er mennesker som bryr seg. Men at et komplisert lovverk kan være til hinder. Barna får dermed for frie tøyler på institusjonene, mener hun.

- Hvis det fortsatt skal være institusjoner så må de i det minste ha et lovverk som fungerer i hverdagen. At du kan sette grenser slik du kan gjøre hjemme. De mangler lovregler til å håndheve normal foreldremyndighet.

Angrer

Hun tror at barneminister Anniken Huitfeldt må tenke nytt dersom disse barna skal få den hjelpen de trenger.

- Hjelpen må bygges rundt familierelasjonen og hjemstedet, mener hun.

Nå angrer hun på at de ba om hjelp i utgangspunktet.

- Hadde jeg vært tilbake igjen der så hadde jeg ikke gjort det. Jeg hadde prøvd alle mulige måter for å unngå at han skulle inn på en institusjon, sier moren.