Fregatten KNM «Fridtjof Nansen» fotografert utenfor Spanskekysten. Nå skal skipet settes inn mot pirater.  (Foto: Torbjørn Kjosvold/SCANPIX)
Fregatten KNM «Fridtjof Nansen» fotografert utenfor Spanskekysten. Nå skal skipet settes inn mot pirater. (Foto: Torbjørn Kjosvold/SCANPIX)

«Fridtjof Nansen» på pirat-jakt

- Vi skal sikre skipstrafikken, sier forsvarsministeren.

Fra 1. august skal fregatten «Fridtjof Nansen» være på plass i Aden-bukta utenfor Afrikas Horn. Dermed blir for første gang et norsk skip satt inn i kampen mot piratene.

Hver dag seiler tre til fire norske skip gjennom området. Flere av dem har allerede blitt angrepet av pirater.

Nå blir det alvor

«Fridtjof Nansen» lå fredag til kai ved fredelige Haakonsvern. Fra 1. august blir mannskapet på den splitter nye fregatten satt i patrulje utenfor Somalia som del av en EU-styrke. Oppgaven er å hindre piratangrep mot den enorme skipstrafikken i området.

- Nå har vi trent, øvd og testet lenge. Fra første august, er det alvor, sier kommandørkaptein Ole Morten Sandquist.

Øker sikkerheten

I fjor angrep pirater rundt 200 skip utenfor kysten av Somalia. Omtrent like mange sjøfolk holdes i dag som gisler av piratene.

- Vi sender fregatten for å sikre skipstrafikken, sørge for sikkerhet for sjøfolkene og ikke minst, hindre den piratvirksomheten som foregår, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen til TV 2 Nyhetene.

- Når vi ikke har kunnet bidra før i denne operasjonen, som hadde vært ønskelig for oss, så er det fordi vi ikke har hatt noen fregatt klar før 1. august, legger statsråden til.

289537

Mange land bidrar

Marinestyrkene skal også sikre transporten av nødhjelp til Somalia.

Styrken har fra før skip fra Spania, Frankrike, Storbritannia, Hellas og Spania, og blir ledet fra Storbritannia. «Fridtjof Nansen» vil være i området i seks måneder. Operasjonen er beregnet å koste rundt 200 millioner kroner.

Tilfredse redere

Rederinæringen er glad for at Norge vil delta i operasjonen.

- Det viktigste for oss er at Norge nå bidrar til å øke sikkerheten for våre mannskaper og våre skip i et område som er svært preget av utrygghet på grunn av de piratanslagene vi har, sier direktør i Norges Rederiforbund, Malin Stensønes.