Inge Lønning var tydelig preget etter at han tapte nominasjonskampene  i Oslo Høyre mandag kveld. (Foto: TV 2)
Inge Lønning var tydelig preget etter at han tapte nominasjonskampene i Oslo Høyre mandag kveld. (Foto: TV 2)

Lønning vraket av Oslo Høyre

Veteran Inge Lønning tapte nominasjonskampene og er ferdig på Stortinget etter 12 år. Michael Tetzschner ble stemt inn på tredjeplass.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nominasjonsmøtet i Oslo Høyre var på forhånd varslet å bli et drama - og det var en hard kamp om flere av plassene.

Per-Kristian Foss (58) og Ine Marie Eriksen Søreide (32) ble ikke overraskende enstemmig innstilt på første- og andreplass. Men veteran Inge Lønning (71) og leder i Oslo Høyre Michael Tetzschner (55) kjempet begge om tredjeplassen.

Etter en svært spennende avstemming fikk Tetzchner til slutt 108 stemmer, mot Lønnings 73 stemmer.

- Takk for tilliten

- Kjære Oslo Høyre. Jeg takker for tilliten. Samtidig vil jeg takke for en fin og åpen konkurranse. Det er en forpliktelse å bære videre de verdiene Inge Lønning er talsmann for. Det føler jeg som et stort ansvar. Tusen takk Inge, og tusen takk Oslo Høyres nominasjonsmøte, sa Tetzschner som nå er på sikker plass foran valget.

Les også Kjetil Løsets blogg: Nå går de gamle hjem

Den tidligere byrådslederen i Oslo har lang erfaring fra lokalpolitikken i hovedstaden, men har ingen rikspolitisk erfaring. Han ble leder av Oslo i 2006 og er gift med tidligere Høyre-statsråd Kristin Clemet. Tetzschner er medlem av Høyres sentralstyre.

Fornyelse

Tidligere ordfører Per Ditlev Simonsen, som var blant støttespillerne til Tetzchner, understreket i sitt innlegg behovet for fornyelse.

- Vi har to utrolig gode kandidater, men hele Høyre har behov for fornyelse. Partiets situasjon taler for seg selv, sa Simonsen.

Michael Tetzschner ble stemt inn på tredjeplass på Oslo Høyres stortingsliste, mens Inge Lønning tapte kampvoteringen om tredje- og fjerdeplassen. (Foto: Poppe, Cornelius/SCANPIX/)

Vraket etter 12 år

Da Lønning tapte kampvoteringen om tredjeplassen, ble han kandidat til fjerdeplassen mot innvandrerkandidaten Afshan Rafiq og Nikolai Astrup. Denne plasseringen kan også gi plass på Stortinget.

Etter første valgomgang var det imidlertid ingen av kandidatene som fikk mer enn halvparten av stemmene, men Rafiq røk ut.

Dermed var det duket for votering mellom Lønning og Astrup, men heller ikke denne gangen nådde veteranen opp. Astrup fikk 100 stemmer, mot Lønnings 81, og innehar dermed fjerdeplassen for Høyre.

Inge Lønning er ferdig på Stortinget etter 12 år.

- Det må man være forberedt på til enhver tid, det er nominasjonsmøtet som avgjør dette, sa en beveget Lønning til TV 2 kort tid etter at stemmene var telt opp.

Tidligere Unge Høyre-leder Nikolai Astrup ble stemt inn til fjerdeplassen på stortingsvalglisten under nominasjonsmøtet. (Foto: SCANPIX/SCANPIX)

Rafiq på femteplass

Afshan Rafiq vant kampen om femteplassen på Høyres nominasjonsliste med 92 over 85 stemmer.

- Jeg er overveldet over tilliten, og jeg sette utrolig stor pris på det. Det viktigste nå er at vi gjør et godt valg, sa hun gråtkvalt.

Ved forrige stortingsvalg manglet Høyre 754 stemmer på å få fire mandater i Oslo.

Oslo Høyres stortingsliste:

1. Per-Kristian Foss

2. Ine Marie Eriksen Søreide

3. Michael Tetzschner

4. Nikolai Astrup

5. Afshan Rafiq

6. Kristin Vinje

7. Heidi Nordby Lunde

8. Lars Groth

9. Lene Mathisen

10. Bård Folke Fredriksen

11. Odd S. Gullberg

12. Ellen W. Ronæss

13. Christina Wist

14. Teddy Kjendlie

15. Knut Jæger Hansen

16. Børge Ingvaldsen

17. Christin Krohn

18. Mertefe Bartinioglu

19. Carl Christian Blich

20. Ingrid Eriksen

21. Camilla Strandskog

22. Tove Gjersrud

23. Fabian Stang