Børge Brende er utnevnt til ny generalsekretær i Norges Røde Kors.  (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)
Børge Brende er utnevnt til ny generalsekretær i Norges Røde Kors. (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)

Brende fikk toppjobb i Norges Røde Kors

Børge Brende (43) er ny generalsekretær i Norges Røde Kors

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Brende ble presentert for de ansatte i Norges Røde Kors mandag formiddag. Han vil ta over som generalsekretær i Norges Røde Kors i løpet av sommeren.

Stolt og glad

Fra 2008 har Børge Brende hatt permisjon fra Stortinget siden 1. januar 2008 for å jobbe som direktør i Verdens Økonomiske Forum, WEF.

- Jeg er stolt over å ha blitt valgt til generalsekretær i Røde Kors og ser frem til å være med å forme fremtiden til en av de viktigste frivillige organisasjoner i Norge og en av de viktigste bevegelser internasjonalt, sier Brende i en pressemelding.

Han sier han ser fram til å arbeide i en organisasjon som er preget av mangfold og variasjon og som jobber ut i fra felles prinsipper på tvers av etniske, religiøse og nasjonale skillelinjer.

- Med Børge Brende får vi en generalsekretær som kombinerer en lang erfaring fra det politiske liv med et glødende engasjement for frivillig virksomhet. Han har et bredt kontaktnett lokalt, nasjonalt og internasjonalt og besitter en unik kompetanse som vil være viktig for å utvikle Norges største humanitære organisasjon i årene som kommer. Vi er svært glad for at han har takket ja til jobben, sier Sven Mollekleiv, president i Røde Kors i pressemeldingen.

Bred erfaring

Børge Brende har sittet på Stortinget for Høyre fra Sør-Trøndelag i 1997, 2001 og 2005. Fra 2001 til 2004 var Brende miljøvernminister i Kjell Magne Bondeviks andre regjering. Fra 2004 til 2005 var han nærings- og handelsminister. Brende har også vært nestleder i Europabevegelsen 1991-1992 og var leder av FNs kommisjon for bærekraftig utvikling 2003-2004.

I 2005 ble han utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden.

Konstituert generalsekretær i Norges Røde Kors har vært Ole Jørgen Krohn-Nydal. Han tok over etter Trygve G. Nordby som var generalsekretær inntil i fjor.

Nordby i internasjonal stilling

Torsdag ble Nordby utnevnt som visegeneralsekretær i Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåne-foreninger (IFRC).

Nordby blir én av tre nestledere i det internasjonale forbundet, som ledes av etioperen Bekele Geleta. IFRC er paraplyorganisasjonen for 186 nasjonalforeninger av Røde Kors og Røde Halvmåne.

Nordby tiltrer stillingen i midten av april.

Røde Kors er den største frivillige humanitære organisasjonen i Norge, med 140.000 medlemmer, hvorav 24.700 aktive frivillige, som er organisert i 19 distrikter med totalt 402 lokalforeninger.