En glad miljø  og utviklingsminister Erik Solheim kan konstatere at alt ligger til rette for tur til Antarktis mandag morgen. (Foto: Finn Ove Hågensen/TV 2)
En glad miljø og utviklingsminister Erik Solheim kan konstatere at alt ligger til rette for tur til Antarktis mandag morgen. (Foto: Finn Ove Hågensen/TV 2)
Antarktis. (Foto: TV 2)
Antarktis. (Foto: TV 2)

Får reise til Antarktis

Erik Solheims klimadelegasjon lander i Antarktis mandag morgen.

Delegasjonen som skal til Norsk polarinstitutts forskningsstasjon Troll i Antarktis har fått beskjed om at de får reise til det islagte kontinentet mandag.

- Spennende

Blant miljøministerne som skal være med på turen, har nyheten blitt tatt i mot med glede.

- Det er utrolig spennende. Jeg gleder meg til å fortelle det vi opplever der nede videre til kollegaene hjemme, sier den svenske miljøministeren Andreas Carlgren til TV 2 Nyhetene.

Carlgren er spent på hva forskerne de møter vil fortelle.

- Jeg ser fram til å få den siste oppdateringen på den siste klimaforskningen som er gjort der nede, sier Carlgren.

Vellykket

Selv om klimadelegasjonen har vært strandet i Sør-Afrika, har ikke tiden vært bortkastet.

- Jeg har hatt vellykkede, uformelle samtaler med miljøvernministerne her i Cape Town, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Opprinnelig skulle delegasjonen vært halvannet døgn i Antarktis, nå blir det bare 14 timer. Flyet er ventet å lande klokken 6 mandag morgen norsk tid. Avreise er satt til klokken 20 på kvelden. Bare en miljøtopp har måttet melde avbud, leder for FNs klimapanel, Rajendra Pachauri. Han skulle også vært med i fjor, men måtte da avlyse på grunn av sykdom.

Prikken over i-en

På lik linje med sin svenske kollega, ser Solheim fram til å høre hva forskerne har funnet ut.

- Jeg ser fram til å få vite mer om hva den norske forskningsstasjonen har fått utført så langt, sier Solheim og slår fast:

- Turen ut til Antarktis blir prikken over i-en.

Selv om været har bedret seg, er det en liten usikkerhet som kan føre til avlysning. Landingsstripen ved Troll-stasjonen er klar, men reservelandingsstripen ved den russiske forskningsstasjonen 25 mil unna er ikke klar. Delegasjonen har fått lovnad om at den vil bli klar, men som med alt annet på det islagte kontinentet kan været forpurre planene.