Irans forsvarsminister Mohammad Najjar ser på  Sayad 2 missiler under en våpenutstilling i februar.  (Foto: Vahid Salemi/AP/SCANPIX/AP)
Irans forsvarsminister Mohammad Najjar ser på Sayad 2 missiler under en våpenutstilling i februar. (Foto: Vahid Salemi/AP/SCANPIX/AP)

Iran vil kjøpe avanserte russiske raketter

Iranerne vil ha rakettene til forsvar mot eventuelle angrep fra USA og Israel.

Irans forsvarsminister forsøker å få Russland til å selge avanserte luftvernraketter til regimet i Teheran.

Forsvarsminister Mohammad Najjar skulle tirsdag møte sin russiske kollega Andrej Serdjukov i Moskva, for å drøfte det som offisielt ble betegnet som tosidige militære spørsmål. Diplomater sa at samtalene først og fremst ville dreie seg om rakettkjøp.

Rakettkjøp

Helt konkret vil Najjar at russerne skal oppfylle en avtale om å levere luftvernraketter av typen S-300. De ønsker dessuten hjelp til vedlikehold og oppdatering av mindre moderne raketter av typen Tor-M1, skrev det russiske nyhetsbyrået Interfax tirsdag.

Ifølge den russiske finansavisen Kommersant har de to landene allerede undertegnet en avtale om leveranse av fem våpensystemer bygd opp rundt S-300-rakettene. Avtalen skal ha en verdi tilsvarende rundt 5,6 milliarder norske kroner.

- Russerne selger til Iran

Offisielt har russiske myndigheter benektet at det er aktuelt å selge S-300 til Iran. Men flere russiske medier har meldt at det foreligger en avtale om slikt salg, og en iransk politiker har sagt at leveransene allerede er i gang (©NTB)

Mer innhold fra TV 2